Avustralya ve Japonya’dan Çin ‘tehlikesine’ karşı Filipinler'e destek

Avustralya ve Japonya’dan Çin ‘tehlikesine’ karşı Filipinler'e destek

Avustralya ve Japonya’dan yetkililer, Çin'in Güney Çin Denizi'nde "riskli eylemleri" karşısında Filipinler’e destek vereceklerini duyurdu.

Japonya Dışişleri Bakanı Kamikava Yoko ve Savunma Bakanı Kihara Minoru ile görüşen Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles ve Dışişleri Bakanı Penny Wong, Çin'in son dönem Filipinler'e yönelik "tehlikeli ve baskıcı hamlelerine" karşı endişelerini paylaştı.

Filipinler basınındaki haberlere göre, 2+2 formatındaki zirvenin ardından yapılan açıklamada, "Güney Çin Denizi'nde özellikle Çin'in Filipinler'e karşı tehlikeli ve baskıcı faaliyetlerini yoğunlaştırması konusunda ciddi kaygılarımızı dile getirdik" ifadeleri kullanıldı.

‘BARIŞÇIL YOLLARLA ÇÖZÜLMELİ’

Bakanlar, Çin'in Güney Çin Denizi'nde Filipinler'e yönelik "riskli eylemlerini normalleştirme çabaları" karşısında Japonya ve Avustralya'nın, Filipinler Sahil Güvenliğine destek vereceğini kaydetti. Açıklamada, "Tartışmalı bölgelerin militarizasyonu dahil olmak üzere, gerginliği tırmandırabilecek ve bölgesel istikrarı zedeleyebilecek her türlü zorlayıcı eyleme karşı çıktık" denildi.

Hint-Pasifik'te seyrüsefer ve uçuş serbestisinin korunmasının altını çizen bakanlar, bölgesel anlaşmazlıkların, uluslararası hukuka uygun barışçıl yollarla çözülmesinin önemini vurguladı.

Avustralya Dışişleri Bakanı Marles, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Bölgedeki ortaklarla deniz işbirliğini geliştirmeyi, Filipinler Sahil Güvenliğine ortak destek sağlamayı kabul ettik" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN