Ümraniye ders olmadı: Tuzla'da cinayet dahil 10 aranması olan suç makinesi polisi vurdu

Ümraniye ders olmadı: Tuzla'da cinayet dahil 10 aranması olan suç makinesi polisi vurdu

Ümraniye'de polis memuru Şeyda Yılmaz'ın Yunus Emre Geçit tarafından şehit edilmesinin şoku atlatılmadan benzer bir olay Tuzla'da yaşandı. Cinayet dahil 10 ayrı suçtan aranan E.E. işlem için evine gelen polise ateş açtı. Bir polisin yaralandığı çatışmada saldırgan ölü olarak ele geçirildi. Uzmanlar cezasızlık algısı nedeniyle suçluların güvenlik güçlerine saldırıya cüret ettiğini söyledi. Bu algının çete ve suçlulara cesaret verdiğini ve sayılarında artışa neden olduğunu belirtti.

İstanbul'un Tuzla ilçesinde düzenlenen bir operasyonda, çeşitli suçlardan aranan E.E., F.İ. ve Ç.G. adlı şahıslar gözaltına alınmak istendi. Operasyon sırasında şahısların ateş açması sonucu bir polis memuru yaralanırken, E.E. etkisiz hale getirildi. E.E.'nin kasten adam öldürme de dahil olmak üzere 10 suç kaydı olduğu belirlendi.

Son dönemde, ülke genelinde yasa dışı gruplara karşı yapılan operasyonların artmasıyla birlikte, çetelerin güvenlik güçlerine karşı gösterdikleri direnç dikkat çekici boyutlara ulaştı. Uzmanlar, cezasızlık hissinin bu grupların cesaretini artırarak suç oranlarının yükselmesine yol açtığını ifade ediyor.

Özellikle İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın “çete çökertildi” şeklindeki açıklamaları, sokaktaki gerçeklerle örtüşmüyor; zira gündeme gelen olaylarda belirgin bir artış gözlemleniyor.

Güvenlik güçlerinin karşılaştığı zor koşullar, çetelerin adeta meydan okumasına yol açıyor. Bazı öne çıkan olaylar, toplumda “suçluların işlediği suçlar yanlarına kâr kalıyor” algısını pekiştiriyor.

'ÇETELERİN KARŞI DURUŞLARININ TEMELİNDE CEZASIZLIK ALGISI YATIYOR'

Gazete Pencere'ye konuşan Eski Emniyet Müdürü Feramuz Erdin, suç oranlarındaki artışın ve çetelerin güvenlik güçlerine karşı cesur duruşlarının temelinde cezasızlık algısının yattığını belirtti, “Cezasızlık, suçlular arasında ‘Yasalara karşı koyabiliriz, sonuçları umursamayız’ düşüncesini yaygınlaştırdı. Bu da onları polisle çatışmaya yönlendiriyor” dedi.

Ceza alacağını bilen kişilerin suç işlememeye gayret edeceğini söyleyen Erdin şunları söyledi:

"Suçlular arasında ‘Biz her şeyi yapabiliriz ve mahkeme bize ceza veremez’ algısı yaygınlaştı.

Bu algı, suçluların polisle çatışmayı göze alacak noktaya kadar getird. Kendilerini kolluk kuvvetlerine denk görüyorlar.

'ÇETELERİN KENDİNE OLAN GÜVENİ ARTTI'

Ayrıca çete sayısında artış var. Sayılarının da artmasıyla bir araya gelip kendilerinde silahlanma gücü bulabiliyorlar. Çetelerin kendine olan güveni arttı. Polisle karşı karşıya geldikleri noktada da telsim olmamayı ve polisle çatışmayı göze alabiliyorlar.

Cumhurbaşkanlığı’nın ve Adalet Bakanlığı’nın cezasızlığa karşı çalışma başlattıklarını biliyoruz ancak henüz somut bir gelişme yaşanmadı.

Bunlarında dışında çetelerin, yasa dışı faaliyette bulunan bireylerin güvenlik güçlerine karşı bu cesaret ve suç eğilimlerde bulunmalarının uyarıcı maddeleri tesirinin altında olmalarının da etkisi var.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN