Bakır kazanlarda kaynatılıyor, 9 ay boyunca bekletiliyor! O peynirimiz de coğrafi işaretle tescillendi! Dünya artık o peynirimizi tanıyacak...
Kars'ta mandıralarda toplanan sütler, bir dizi işlemden geçirildikten sonra bakır kazanlarda kaynatılıyor. Kaynayan süt, küçük parçacıklara dönüştükten sonra kalıplara aktarılıyor. Kalıplarda 48 saat dinlendirilerek şekil verilen peynirler, serin odalarda 6 ila 9 ay boyunca bekletilerek ünlü Kars gravyer peynirine dönüşüyor.
Kars Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO), 2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu'na yaptığı başvuru sonucunda 17 Eylül’de Kars gravyer peynirine coğrafi işaret tescil belgesi kazandırdı.
HER YIL 250 TON GRAVYER ÜRETİLİYOR
KATSO Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Bozan, her yıl yaklaşık 200-250 ton gravyer üretildiğini belirterek, üretimin zorluklarına rağmen bu değerli peynirin hem Türkiye'de hem de dünya çapında tanıtılacağını söyledi. Bozan, Avrupa'da da coğrafi işaret almak için çalışmalara başladıklarını ifade etti.
Yöre halkından Furkan Turut ise Kars gravyer peynirinin tescillenmesinden büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, "Uzun zamandır bunu bekliyorduk inşallah Kars gravyerini dünyaya tanıtacağız" dedi.