Biden yönetiminden istifa eden yetkililerden ortak bildiri: ABD Gazze'de İsrail'in suç ortağı

Biden yönetiminden istifa eden yetkililerden ortak bildiri: ABD Gazze'de İsrail'in suç ortağı

Hamas'ın İsrail'e karşı başlattığı 'Aksa Tufanı' operasyonunun ardından İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları sürerken ABD’nin İsrail’e desteğini protesto etmek için istifa eden hükümet çalışanları ortak bir açıklama yaptı. Yetkililer, Gazze’deki ölümlerde ABD’nin suç ortağı olduğuna dikkat çekerek, “Filistin halkının kendi kaderini tayin etmesini destekleyin” çağrısında bulundu. Öte yandan açıklamada, ABD’nin Gazze politikasının ulusal güvenliğe de tehdit oluşturduğu vurgulandı.

Hamas, İsrail'e yönelik son yılların en büyük saldırısını gerçekleştirdi. İsrail ordusu 'savaş durumu alarmı' ilan etti. İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları sürüyor. ABD’nin İsrail’e desteği ve Gazze politikalarını protesto etmek amacıyla ABD Dışişleri Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray’da görev yapmış ve 7 Ekim’de başlayan İsrail saldırılarının ardından istifa etmiş olan 12 kişi, ortak bir bildiri yayımladı.

Eski yetkililer, "Sesimizi yükseltmenin ortak sorumluluğumuz olduğuna dair ortak bir inançta birleştik" diyerek, ABD Başkanı Joe Biden yönetimini eleştirdi. ABD Bağımsızlık Günü olan 4 Temmuz öncesinde gelen açıklamada, "Ulusumuz Bağımsızlık Günü'nü kutlarken, her birimizin yeminimizi sona erdirmek için değil, ona uymaya devam etmek için istifa ettiğimizi; hizmet taahhüdümüzü sona erdirmek için değil, onu uzatmak için istifa ettiğimizi hatırlatırız” denildi.

“YÖNETİMİN GAZZE POLİTİKASI BAŞARISIZDIR VE ABD'NİN ULUSAL GÜVENLİĞİNE YÖNELİK BİR TEHDİTTİR”

Bildiride, “Yönetimin Gazze politikası başarısızdır ve ABD'nin ulusal güvenliğine yönelik bir tehdittir. Amerika'nın İsrail'i diplomatik olarak koruması ve İsrail'e sürekli silah akışı sağlaması, Gazze'de kuşatma altındaki Filistin halkının öldürülmesi ve açlığa mahkûm edilmesinde inkâr edilemez şekilde suç ortağı olmamıza yol açmıştır. Bu sadece ahlaki açıdan kınanacak bir durum ve uluslararası insancıl hukukun ve ABD yasalarının açık bir ihlali olmakla kalmamış, aynı zamanda Amerika'nın sırtına da bir hedef tahtası koymuştur” ifadeleri yer aldı.

İstifa eden yetkililer, ABD'nin Gazze'ye yönelik politikasının "sadece ABD'nin bölgedeki ilişkilerine değil, aynı zamanda küresel güvenilirliğine, ABD değerlerinin itibarına ve Batı'nın saygınlığına da derinden zarar verdiğini, bunun da stratejik rekabet çağında özellikle tehlikeli bir durum olduğunu" ifade etti.

ABD YÖNETİMİNE ÇAĞRI: ''FİLİSTİN HALKININ KENDİ KADERİNİ TAYİN ETMESİNİ DESTEKLEYİN''

Ortak açıklama, ABD hükümetine altı tavsiyede bulundu. Bunlar arasında ABD hükümetine "yasaları sadakatle uygulama" çağrısı şöyle yer aldı:

''Yönetimin şu anda birçok ABD yasasını kasıtlı olarak ihlal ettiği ve İsrail'e sürekli ölümcül silah akışını sağlamak için gerçekleri inkar etmeye veya çarpıtmaya, boşlukları kullanmaya veya süreçleri manipüle etmeye çalıştığı çok açıktır.''

Bildiride, ABD yönetimine "çatışmayı derhal sona erdirmek için gerekli ve mevcut tüm kozları" kullanması; insani yardımın genişletilmesi; Filistin halkının kendi kaderini tayin etmesinin desteklenmesi; yürütme organı içinde daha güçlü gözetim ve hesap verebilirlik mekanizmaları ve üniversite protestocuları için ifade özgürlüğünün desteklenmesi yapıldı.

HÜKÜMET ÇALIŞANLARINA ÇAĞRI: ''SİZİ SUÇ ORTAĞI OLMAMAYA ÇAĞIRIYORUZ''

Ortak metne imza atan eski yetkililer meslektaşlarına da seslenerek, “Deneyimlerimize göre, hiçbir karar noktası itiraz edilemeyecek kadar ufak değildir, bu nedenle kamu hizmetindeyken sesinizi kullanın, kurumlarınızdaki liderlere mektup yazın ve anlaşmazlıklarınızı ekibinizle paylaşın. Sesinizi duyurmak kartopu etkisi yaratarak başkalarına da seslerini duyurmaları için ilham verir. Birlikten kuvvet doğar ve sizi suç ortağı olmamaya çağırıyoruz” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN