Ankara’da başladı herkes ‘Keşke burada da olsa’ dedi: Başkentlilere para dağıtan uygulama: Diğer şehirleri kıskandırdı

Ankara’da başladı herkes ‘Keşke burada da olsa’ dedi: Başkentlilere para dağıtan uygulama: Diğer şehirleri kıskandırdı

Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde başlayan uygulama tüm illere örnek oldu. Pilot bölge olarak seçilen Kızılcahamam’da başlayan depozito uygulaması ile plastikler geri dönüşüme giderken, Ankaralılar da para kazanıyor. İşte detaylar…

Ankara’nın Kızılcahamam ilçesi Türkiye’de ilk defa uygulanan projeye ev sahipliği yapıyor. Sıfır Atık Projesi kapsamında 2022’de pilot bölge seçilen Kızılcahamam, 2 yılda çevreye ve ekonomiye önemli katkılar sağladı. İlçeye yerleştirilen Depozito İade Makineleriyle toplam 2 milyon pet şişe ve cam geri dönüşüme kazandırılmış oldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca Kızılcahamam’ın 6 ayrı noktasına koyulan Depozito İade Makineleri, tek kullanımlık içecek ambalajlarının geri dönüşümle ekonomiye kazandırılmasına yardımcı oluyor. Makineler sayesinde, 0,5 litre ve 3 litrelik hacimdeki ambalajlar geri dönüştürülüyor ve şişe başına vatandaşlara 25 kuruş ödeme yapılıyor. Toplanan paralar, Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın altyapısında oluşturulan “e-cüzdan” uygulamasında birikerek anlaşmalı marketlerde kullanılabiliyor.

ankarada-geri-donusum-2.jpg

5 BİN NOKTAYA DAHA KOYULACAK

Bakanlık ise yeni yıl itibariyle 5 bin yeni noktaya daha Depozito İade Makinesi koymayı planlıyor. Belediyeler, millet bahçeleri, üniversiteler, zincir marketler, alışveriş merkezleri, oteller, restoranlar ve kafeler gibi insanların yoğun olduğu yerlerde de uygulamanın yaygınlaşması planlanıyor.

ankarada-geri-donusum-1.jpg

Kızılcahamam Belediye Başkanı Süleyman Acar, Sıfır Atık Kampanyası kapsamında ilçede birçok ilki gerçekleştirdiklerini söyledi. Acar, “Bu makineden aldıkları fiş ile cep telefonundaki uygulamaya puan yüklüyorlar ve bu puan ile ilçemizdeki esnaflardan alışveriş yapıyorlar. Bu sayede atıklar ekonomiye geri kazandırılmış oluyor ve yeşil alanlarımız temiz kalıyor” ifadelerini kullandı. Aynı zamanda Kızılcahamam’da 2 sene içerisinde 2 milyona yakın pet şişenin bu makineler sayesinde geri dönüşüme kazandırıldığının da altını çizdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN