Baş hahamdan çağrı: Fırsatınız varken Rusya’dan kaçın

Baş hahamdan çağrı: Fırsatınız varken Rusya’dan kaçın

Ukrayna işgalini desteklemeyi reddettikten sonra görevinden istifa eden Rusya’nın baş hahamı, Yahudilerin Ukrayna'daki savaşın yol açtığı zorluklar nedeniyle günah keçisi haline getirilmeden önce Rusya'yı terk etmeleri gerektiğini söyledi.

Guardian'a konuşan Pinchas Goldschmidt, "Rus tarihine dönüp baktığımızda, siyasi sistem ne zaman tehlikede olsa, hükümetin kitlelerin öfkesini ve hoşnutsuzluğunu Yahudi cemaatine yönlendirmeye çalıştığını gördünüz. Bunu çarlık döneminde ve Stalin rejiminde gördük" dedi.

‘RUSYA SOVYETLER BİRLİĞİ’NE DÖNÜŞÜYOR’

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini desteklemeyi reddettikten sonra temmuz ayında görevinden istifa ederek Rusya'dan ayrılan Goldschmidt, “Rusya yeni bir tür Sovyetler Birliği'ne dönüşürken ve adım adım demir perde yeniden açılırken antisemitizmin yükseldiğini görüyoruz. Bu nedenle Rus Yahudiler için en iyi seçeneğin ülkeyi terk etmek olduğuna inanıyorum” dedi.

Baş haham, “Savaşı desteklemeleri için toplum liderlerine baskı yapıldı ve ben bunu yapmayı reddettim. Muhaliflere karşı alınan baskıcı tedbirler nedeniyle Moskova'nın baş hahamı olarak devam etmem toplum için sorun olacağı için istifa ettim” diye ekledi.

YÜZBİNLERCE YAHUDİ RUSYA’YI TERK ETTİ

Rusya'daki Yahudiler son 100 yılda Avrupa ve Amerika'ya, daha yakın zamanda da İsrail'e göç ediyor. 1926 nüfus sayımına göre o zamanki Sovyetler Birliği'nde 2 milyon 672 bin Yahudi vardı ve bunların yüzde 59'u Ukrayna'daydı. Bugün, Rusya Federasyonu'nun toplam 145 milyonluk nüfusunun sadece yaklaşık 165 bininin Yahudi olduğu biliniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN