Kredi kartı limitleri kısıtlanıyor: Devreye sokuldu resmen

Kredi kartı limitleri kısıtlanıyor: Devreye sokuldu resmen

Türkiye’de son dönemde uygulanan sıkı para politikaları, bankacılık sektöründe önemli değişikliklere yol açmaya devam ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından benimsenen bu politikalar, politika faizlerinin hızla yükselmesine sebep olurken, enflasyonu kontrol altına almak amacıyla bankacılık sistemi üzerinde de bir dizi kısıtlayıcı önlem devreye sokuluyor.

Özellikle talep enflasyonunun beklenenden daha az düşmesi, TCMB’nin bankalara yönelik yeni kısıtlamalar getirmesine neden oldu. Bu kapsamda, kredi kartı işlemlerine yönelik getirilen sınırlamalar, birçok kart sahibinin alternatif yöntemlere başvurmasına yol açtı.

NAKİT AVANS KISITLAMALARI

Yılın başında alınan kararlarla, bankalar 12 aylık taksitli nakit avans işlemlerinin vadesini 3 aya indirdi. Bu değişiklik, daha düşük faiz oranları nedeniyle ihtiyaç kredisi yerine nakit avans kullanmayı tercih eden kullanıcılar için önemli bir engel oluşturdu. Bunun sonucunda, pek çok kişi nakit ihtiyacını karşılamak için kredi kartlarını usulsüz şekilde kullanmaya başladı.

img-5353.jpeg

KREDİ KARTI LİMİTLERİNE DİKKAT

Bankalar, kart sahiplerine gönderdikleri uyarı mesajlarında, “İhtiyaç kredisi ve kredili mevduat hesabı kullanılarak döviz, altın alımı, vadeli mevduat, repo, hisse senedi yatırımı yapılması ve kripto varlıklara veya bankacılık sistemi dışına para aktarılması, yetkili mercilerce kullanım amacına aykırı bulunuyor” ifadelerine yer verdi. Bu uyarılar, kart sahiplerinin finansal işlemlerinde dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor.

Ayrıca, geçmişte kredi kartı limitinin tamamı kadar nakit avans imkanı sunan bankalar, bu oranı yüzde 25-50 seviyelerine düşürdü. Kart limitinin tamamını nakit ihtiyacı için kullanmak isteyen kullanıcılar, çeşitli yöntemlerle bu limitleri nakde çevirmeye çalışırken, bankalar bu tür usulsüz işlemleri tespit ettiklerinde kredi kartı limitlerini donduracaklarını belirtiyor.

Bu yeni düzenlemeler, bankacılık sektöründe daha fazla denetim ve düzenleme ihtiyacını ortaya koyarken, kullanıcıların da finansal işlemlerinde daha dikkatli olmalarını gerektiriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN