Türkiye’de zaman farkı artıyor: O bölge kış saati uygulamasına geçti

Türkiye’de zaman farkı artıyor: O bölge kış saati uygulamasına geçti

Her yıl olduğu gibi, Avrupa’nın büyük bir kısmı bu yıl da yaz saati uygulamasını sonlandırarak kış saatine geçiş yapacak. 26 Ekim Cumartesi’yi 27 Ekim Pazar’a bağlayan gece, saatler bir saat geri alınacak.

Türkiye ise 2016 yılından bu yana kalıcı yaz saati uygulamasını sürdürdüğü için bu değişiklikten etkilenmeyecek ve saatler sabit kalacak. Bu durum, Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasındaki saat farkının iki saate çıkmasına neden olacak.

Dünyada 71 ülke, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yaz saatinden kış saatine geçiş yaparken, Türkiye’nin kalıcı yaz saati uygulaması, enerji tasarrufu sağladığı gerekçesiyle devam ediyor. Ancak bu uygulama, toplumun bazı kesimleri tarafından eleştirilse de, hükümet yetkilileri enerji tasarrufu sağladığını belirterek uygulamayı sürdürme kararlılığında.

AVRUPA’DA SAATLER GERİ ALINACAK

Avrupa ülkeleri, 26 Ekim’i 27 Ekim’e bağlayan gece saatlerini bir saat geri alacak. Bu değişiklik, Türkiye ile Avrupa arasındaki saat farkını artıracak. Türkiye’de kış saati uygulaması olmadığı için saatler sabit kalacak ve bu durum, Türkiye’nin GMT+3 saat diliminde kalmayı sürdürmesine neden olacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’nin kış saati uygulamasına geçmeyeceğini belirtti. Bayraktar, “Bir değişiklik düşünmüyoruz ama iller mesai ve okul saatleriyle ilgili uygulamalarını yapabilirler” dedi. Bu açıklama, Türkiye’nin 2024 yılında da kış saati uygulamasını devreye sokmayacağı anlamına geliyor.

TÜRKİYE’NİN KALICI YAZ SAATİ UYGULAMASI

Türkiye, 2016 yılında kalıcı yaz saati uygulamasına geçti ve o tarihten bu yana GMT+3 saat dilimini kullanmaya devam ediyor. Bu uygulama, Berat Albayrak’ın enerji bakanlığı döneminde başlatıldı ve enerji tasarrufu sağlama amacı taşıdığı savunuluyor. 2017 yılında uzatılan bu uygulama, 2018’de çıkan bir Cumhurbaşkanlığı Kararı ile kalıcı hale getirildi.

Bilim ve Aydınlanma Platformu’nun raporuna göre, dünya genelinde ülkelerin yaklaşık yüzde 40’ı gün ışığından daha verimli yararlanmak ve enerji tasarrufu yapmak amacıyla yaz saati uygulamasını geçici olarak kullanıyor. Ancak Türkiye, bu uygulamayı kalıcı hale getirerek farklı bir yol izliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN