Anlaşma imzalandı! İtalya ile Çin arasında iş birliği 'yeniden' başlıyor

Anlaşma imzalandı! İtalya ile Çin arasında iş birliği 'yeniden' başlıyor

Çin’de temaslarda bulunan İtalya lideri Meloni, ülkesinin Kuşak ve Yol Girişimi’nden çıkmasından aylar sonra, Çin ile iş birliğini ‘yeniden başlatmak’ ve ilerletmek için üç yıllık eylem planı imzaladı.

2022 yılında hükümetin başına geçmesinden bu yana Çin'e yaptığı ilk resmi ziyaret kapsamında Pekin'de bulunan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Çin Başbakanı Li Çiang ile görüşmesinin ardından basına açıklamalarda bulundu.

İki ülke arasındaki küresel stratejik ortaklığının 20'nci yıl dönümünde gerçekleşen ziyaret kapsamında Çin'de bulunmaktan dolayı memnuniyetinin dile getiren Meloni, Çin ile iş birliğini "yeniden başlatmak" üzere 3 yıllık eylem planına imza attıklarını belirtti.

Başbakan Meloni, 5 gün sürecek ziyaretini, "ikili iş birliğini canlandırma isteklerinin göstergesi" olarak nitelerken, yarın Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşmesi bekleniyor.

KUŞAK VE YOL GİRİŞİMİ'NDE YER ALAN TEK G7 ÜLKESİYDİ

İtalya, Mart 2019'da imzalanan mutabakat zaptıyla Çin'in tarihi İpek Yolu güzergahındaki Doğu-Batı ticaretini canlandırmayı amaçlayan "Kuşak ve Yol Girişimi"ne dahil olmuş, girişimdeki ilk ve tek G7 üyesi ülke haline gelmişti.

Ekim 2022'de iktidara gelen Meloni, seçimlerden önceki kampanya döneminde İtalya'nın "Kuşak ve Yol Girişimi"nde olmasını "hata" olarak nitelemişti. İtalya, "beklediğini alamadığı" gerekçesiyle Aralık 2023'te girişimden çekilmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN