ABD’nin Maryland eyaletinde geçtiğimiz mart ayında Dali adlı bir kargo gemisinin Francis Scott Key Köprüsü’ne çarpmasıyla oluşan 102 milyon dolarlık hasarın geminin sahibi ve işletmecisi tarafından ödeneceği bildirildi.
ABD’nin Maryland eyaletine bağlı Baltimore şehrinde 26 Mart’ta kargo gemisinin Francis Scott Key Köprüsü’ne çarpması nedeniyle oluşan milyonlarca dolarlık masrafın ödenmesi konusunda hükümetle anlaşma sağlandı.
ABD'de yük gemisi köprüyü yıktı: Korkunç olay kameraya yansıdı
ABD Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Dali gemisinin sahibi Singapurlu merkezli şirket Grace Ocean ve işletmecisi Synergy Marine firmasının masraflar için federal hükümete 101 milyon 980 bin dolar ödemeyi kabul ettiği belirtildi.
Baltimore'daki gemi kazasının sebebi 'kirli yakıt olabilir'
Alınacak ödemenin ABD Hazine Bakanlığı’na ve kazadan doğrudan etkilenen veya müdahaleye katılan çeşitli federal kurumların bütçelerine aktarılacağı kaydedildi.
İŞÇİLER NEHRE DÜŞMÜŞTÜ
Baltimore Limanı’ndan Sri Lanka’nın başkenti Colombo’ya gitmek üzere yola çıkan Singapur bandıralı "Dali" adlı kargo gemisi, Patapsco Nehri üzerindeki Francis Scott Key Köprüsü’ne çarpmıştı. Yaklaşık 3 kilometre uzunluğundaki köprü çarpmanın etkisiyle çökmüş, köprüdeki araçlar ve çalışma yapan işçiler ise nehre düşmüştü.
ABD’de geminin çarptığı köprü yıkılmıştı: 2 kişinin cansız bedenine ulaşıldı
Nehre düşen sekiz işçiden ikisi kurtarılmış, altısı hayatını kaybetmişti. Kazanın ardından oluşan yaklaşık 50 bin tonluk enkazı kaldırmak için 56 federal, eyalet ve yerel kurumun katıldığı operasyonda bin 500’den fazla görevli ve 500 uzmandan oluşan bir ekip yer almıştı. Adalet Bakanlığı, hükümetin olaya müdahale etmek ve enkazın Baltimore Limanı’ndan temizlenmesi için yaptığı masrafın karşılanması amacıyla şirketlere 103 milyon dolarlık tazminat davası açmıştı.
Maryland eyaleti, 2028 sonbaharında tamamlanması beklenen köprünün yeniden inşasının 1,7 ile 1,9 milyar dolara mal olacağını tahmin ederken, köprünün maliyeti, temizleme çalışmaları, çevresel iddialar ve diğer maliyetler için şirketlere karşı ayrı davalar açtı.