ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner, Kuzey Kore birliklerinin Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda, ABD'nin doğrudan askeri eylemi değerlendirmesi gerektiğini söyledi.
ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner, Kuzey Kore birliklerinin Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda, ABD'nin doğrudan askeri eylemde bulunmayı değerlendirmesi gerektiğini ifade etti. Turner, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı paylaşımda, Kuzey Kore'nin Rusya'ya destek amacıyla Ukrayna'ya asker göndermesine yönelik açıklamalarda bulundu. Turner, "Kuzey Kore birlikleri Ukrayna'nın egemen topraklarını işgal ederse, ABD'nin Kuzey Kore birliklerine karşı doğrudan askeri eylemde bulunmayı ciddi olarak düşünmesi gerekir" ifadelerini kullandı.
Rusya’da eğitilen ilk Kuzey Kore birlikleri Ukrayna savaşına dahil oldu
'ABD, KIRMIZI ÇİZGİYİ AÇIKÇA ORTAYA KOYMALI'
Turner, açıklamasında ABD Başkanı Joe Biden yönetimini, Kuzey Kore'nin Ukrayna'ya asker göndermesi konusunda sert bir tavır takınmaya davet etti. Turner, "ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Kuzey Kore birliklerinin bu çatışmaya dahil olmasının ABD için kırmızı bir çizgi olduğunu açıkça belirtmelidir" dedi. Turner, Kuzey Kore birliklerinin Rusya topraklarından Ukrayna'ya saldırması durumunda, Ukrayna’nın karşılık vermesi için Amerikan silahlarının kullanılmasına izin verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
ABD SAVUNMA BAKANI AUSTİN, İDDİALARI DOĞRULADI
ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin, Kuzey Kore’nin, Ukrayna ile savaş halinde olan Rusya’ya destek amacıyla asker sevk ettiği iddialarını doğruladı. Austin böylelikle, Kuzey Kore’nin Rusya’ya asker gönderdiğini resmen kayıtlara geçiren ilk üst düzey ABD yetkilisi oldu. Austin’in bu açıklaması, Kuzey Kore’nin Ukrayna ile savaşan Rusya'ya desteği konusunda spekülasyonları daha da artırdı.
RUSYA-KUZEY KORE İLİŞKİLERİNİN GELİŞİMİ
Ukrayna ve Güney Kore, daha önce de Kuzey Kore'nin Ukrayna’ya karşı Rusya’ya asker desteği sağladığını öne sürmüşlerdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in haziran ayında Kuzey Kore’ye yaptığı resmi ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir boyuta taşındığının işareti olarak görülmüştü. Ziyaret sırasında iki ülke arasında “kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması” imzalanmıştı. Putin, anlaşmanın, taraflardan birinin saldırıya uğraması durumunda diğerinin askeri yardımda bulunmasını taahhüt ettiğini belirtti, ancak “ittifak” terimini kullanmaktan kaçındı. Buna karşılık, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, anlaşmayı “pakt” olarak nitelendirerek, ilişkilerin "yüksek ittifak" seviyesine yükseltildiğini vurguladı.