Budapeşte'deki Osmanlı mezarları perişan halde

Budapeşte'deki Osmanlı mezarları perişan halde

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki Budin Kalesinde 5 asırlık Osmanlı Türk mezar taşlarının içler acısı durumu, ziyaret eden Türkleri üzüyor.

Budin kalesinin surlarının altında bir ağacın çevresinde bulunan Osmanlı İmparatorluğunun 1541-1686 yılları arasında egemenliği altında olan Budin’de yaşayan Osmanlı erenlerine ait 12 mezarın çevresi basit bir demir parmaklıkla çevrilmiş ve kapı basit bir paslı telle bağlanmış şekilde duruyor. Mezar taşlarının koruma altına alınmaması ve bir yazı ya da tabelanın koyulmaması burayı ziyaret eden Türk vatandaşlarını üzüyor.

15-11/13/20151113aw575869_01.jpg
Erciyes Üniversitesi Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesinde dekan olarak görev yapan Güzel Sanatlar ve Osmanlı Mezar Taşları Profesörü Prof. Dr. Mustafa Arslan, Budin’deki Osmanlı mezar taşlarıyla ilgili açıklama yaptı. Arslan, kalenin altında bulunan 12 mezar taşının Osmanlı erenlerine ait olduğunu, mezar taşları arasında kadın mezar taşı bulunmadığını, Budin Kalesinin alınmasında görev alan kumandanların olabileceğini belirtti.

15-11/13/20151113aw575869_05.jpg
Prof. Dr. Mustafa Arslan, kavuklara bakılınca burada yatanların birer bilge olduklarının açıkça belli olduğunu söyleyerek, “Ne yazık ki 145 yılı aşkın bir zaman bu topraklar üzerinde Osmanlı İmparatorluğu olarak hüküm sürdüren böyle bir milletin burada 12 bilge insanının mezarı bakımsız. Halbuki burası daha görsel olabilirdi. Mezarları daha görsel olarak topluma sunulabilirdi” diye konuştu.
İstanbul’dan turist olarak gelen ve Budin kalesini gezen Adnan Atilla, kaleyi gezerken tesadüfen gördüğü mezar taşlarının bakımsız haline, mezar taşlarını anlatan bir tabelanın dahi olmamasına üzüldüğünü söyledi.
Burada yatanların atalarımız olduğunu anlatan Atilla, "Bunların burada 150 yıllık bir geçmişi var. 150 yıl bu ülkede kalmışlar. Burayı yönetmişler, Macaristan’a kadar gelmişler ama şu an onlardan kalanlar içler acısı” diye yakındı.

BUDAPEŞTE/İHA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN