Beşiktaş 'feda' sezonundan sonra birçok genç oyuncuyu yıldızlaştırmayı başardı

Beşiktaş 'feda' sezonundan sonra birçok genç oyuncuyu yıldızlaştırmayı başardı

Altı sezon sonra mutlu sona ulaşan Beşiktaş, ‘feda’ dediği 2011-12 sezonundan bugüne kadar birçok oyuncu yetiştirdi, her futbolcu Kara Kartal’ın gölgesinin altında daha da büyüdü ve şampiyonluk sonunda geldi.

[Karar]

HASAN ALPEREN DELİBAŞ

Uzun ve sancılı bir sürecin ardından 2015-2016 sezonunda şampiyonluğa uzanan Beşiktaş, bu ‘güneşli günler’in müjdesini önceden vermişti. Ekonomik sıkıntılar sonrasında 2011-12 sezonu ‘feda’ yılı olarak belirlenmiş, birçok genç oyuncu takıma kazandırılmıştı. O yıl ve bir sonraki yıl takıma katılan Ersan Adem Gülüm, Veli Kavlak, Oğuzhan Özyakup ve Olcay Şahan sonradan Kara Kartal’ın en önemli yıldızları ve şampiyonluğun pay sahipleri olacaktı. Öyle ki, Siyah-Beyazlılara geldiğinde ismi bilinmeyen bir genç olan Oğuzhan, kendini Kartal’da yetiştirdi ve piyasa değerini 500 bin eurodan tam 9.5 milyon euroya kadar çıkardı.

16-05/21/21krrbjksamp26-18.jpg

Olcay da sıradan bir ‘gurbetçi’ futbolcuyken Beşiktaş’ta sınıf atladı ve 2.5 milyon euro olan değerini, 8.5 milyon euroya Siyah-Beyaz çatının altında yükseltti. Sonraki senelerde de gelen üst üste başarılı transferler şampiyonluğun müjdecisi oldu. Altyapıdan çıkan Atınç 6 milyon euroya satıldı, Chelsea’den 6 milyon euroya gelen Demba Ba ise bu çatı altında kendini buldu ve 13 milyon euroya Çin’in yolunu tuttu. Ersan da kademe atladı Kartal’da ve kulübüne 7 milyon euro kazandırdı. Kara Kartal, bu başarılı planlamasıyla Avrupa’nın futbolcu ithalatçısı devleri Porto ve Ajax’a benzetiliyor. Şimdi bu kadar üst düzey olamasa bile Beşiktaş, ilerleyen yıllarda bunun sinyalini veriyor, “Avrupa’ya, ‘Ben geliyorum!” diyor.

16-05/21/2016-05-21_015814.jpg

BİR SİSTEM GİBİ!

Şimdi ise bu isimlerin yanına Mario Gomez ve Gökhan Töre eklendi. Bayern Münih yıllarının ardından bir anda formu düşen Gomez, Fiorentna’da yokları oynuyordu. Ancak sezon başında Beşiktaş’ın yolunu tuttu ve kendine geldi. Ligde 26 kez fileleri sarsan Alman yıldız’a birçok Avrupa devinin talip olduğu ve yüksek miktarlarda paralar ödeyeyecekleri belirtiliyor. Gökhan da başarısız geçen Rubin Kazan ve Stutgart maceralarından sonra Beşiktaş’a geldi ve performansını bir anda yüksek seviyelere taşıdı. Piyasa değeri 15 milyon euroya kadar yükselen milli oyuncu, Beşiktaş’a büyük paralar kazandıracak gibi duruyor.

16-05/21/21krsp18_cenk.jpg

ONLARINKİ DÜŞTÜ AMA...

Beşiktaş’ta kilit isimler Sosa ve Atiba’nın yaşı dolayısıyla değeri düştü. Ancak bu iki isim, Kara Kartal’ı oynadıkları futbolla şampiyonluğa taşıyan oyuncular oldu. Atiba, orta sahada takımın dinamosu olurken, Sosa da hücum varyasyonlarının en etkili ismi olarak dikkat çekti. Bu iki futbolcu, Beşiktaş'ta en iyi performanslarını gösterdiler.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN