Osmanlı saray mutfağının pirincinde hasat vakti! Ata tohumuyla üretiliyor, bu pirinci yiyenler başka pirinç yemiyor

Osmanlı saray mutfağının pirincinde hasat vakti! Ata tohumuyla üretiliyor, bu pirinci yiyenler başka pirinç yemiyor

Osmanlı saray mutfağının vazgeçilmezi pirincinde hasat vakti geldi! Ata tohumuyla üretiliyor, bu pirinci yiyenler başka pirinç yemiyor...

Düzce’de yer alan 2 bin 100 dönümlük tarım arazisinde ata tohumuyla yetiştirilen coğrafi işaret tescilli Konuralp pirincinin bu yılki hasat dönemi başladı.

Tarihi 1800'lü yıllara kadar uzanan ve Osmanlı saray mutfağında kullanıldığı bilinen bu özel pirinç, hem lezzeti hem de besleyici özelliğiyle yoğun ilgi görüyor. Mayıs ayında başlayan ekim sürecinin ardından, Düzceli çiftçiler bu yıl yüksek rekolte beklentisiyle pirinçlerini toplamaya başladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "Tarım Arazilerinin Kullanılmasının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında 90 çiftçiye 42 ton ata tohumu ve ekipman desteği sağlandı. Bu desteklerle ekimi yapılan Konuralp pirincinden bu yıl toplam 1750 ton verim bekleniyor.

BU PİRİNCİ YİYENLER BAŞKA PİRİNÇ YEMİYOR

konuralp-pirinci.jpg

Pirinci uzun yıllardır üreten 65 yaşındaki çiftçi İsmet Aktepe, bu özel ürünü dededen toruna miras kalan bir gelenekle sürdürdüklerini belirtiyor. Aktepe, bu yılın kurak geçmesine rağmen bereketli bir sezon yaşadıklarını ifade ederek, "Bereketli bir yıl oldu. Konuralp'in pirincini bu yıl doyasıya yiyeceğiz. Osmanlı zamanında beri gelen bir çeltik bu. Buranın çeltiğinin aroması, lezzeti daha değişik. Yiyenler söylüyor; bu pirinci yiyenler başka pirinç yemiyor" dedi.

Başka bir çiftçi Orhan Aktepe ise Konuralp pirincinin coğrafi işaretli olduğunu vurgulayarak, "Osmanlı'dan beri gelen bir lezzet bu. Kimi havasından kimi suyundan diyor ama bu pirincin lezzetini tamamen çiy veriyor" dedi.

Aktepe, modern teknolojinin tarıma entegre edilmesiyle işçiliğin azaldığını ve verimin arttığını belirterek, "Şu an verim çok güzel. Bu yıl biraz teknolojiye ayak uydurduk. İki yıldan bu yana Tarım İl Müdürlüğünün aldığı lazerli tesviyeyi kullanmaya başladık. Tohum, gübre ve ilaçlamayı dronla yapmaya başladık. İl Özel İdaresi almıştı geçen sene, bu sene de biz kendimize aldık. Teknolojiye ayak uydurdukça mahsul de güzel oluyor" diye ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN