Afrika özgürlük simgesi Tony Allen hayatını kaybetti

Afrika özgürlük simgesi Tony Allen hayatını kaybetti

Afro Beat akımı kurucularından baterist Tony Allen Paris’te yaşama veda etti. Afrika kıtasının özgürlük mücadelesinin simgelerinden olan Allen müzik dünyasının ‘yaşayan en büyük davulcusu’ olarak biliniyordu.

Afrika kıtasının özgürlük seslerinden Afro Beat akımının kurucularından baterist Tony Allen, bilinmeyen bir nedenle 79 yaşında Paris’te yaşama veda etti. Sanatçının ölüm haberinde ölümünün Kovid-19’la ilgili olmadığı, gayet sağlıklı olduğu halde aniden vefat ettiği belirtildi. 1970’lerde Fela Kuti ile kurdukları aynı adlı grupla Afrobeat akımını dünyayla tanıştıran Allen, Afrika ritimlerini Amerikan caz ve funk müziğiyle harmanlayan yeni stille, 20. yüzyılın müzik dünyasında önemli iz bıraktı. Afrika kıtasının özgürlük mücadelesinin önemli simgelerinden biri olan Allen, grupta 26 yıl çalıştı, bu süreçte neredeyse 40 albüm yaptı. Nijeryalı müzisyen, Good, the Bad & the Queen grubunda çaldı, Blur’un solisti Damon Albarn ve Clash’ın basçısı Paul Simonon’la da birlikte çalışmalara imza attı.

Amerikan efsaneleri Dizzy Gillespie ve Charlie Parker’ın müziğinden etkilendiğini söyleyen Tony Allen, 18 yaşından beri bateri çalıyordu. İngiliz müzisyen ve yapımcı Brian Eno’nun “Belki de şimdiye kadar yaşayan en büyük davulcu” olarak nitelendirdiği Allen, 1984’ten beri Paris’te yaşıyordu. Dünyanın birçok yerinde yüzlerce konser veren, Türkiye’ye de birçok kez gelen Nijeryalı sanatçı, Ekim 2016’da Akbank Caz Festivali’nin, 28 Şubat 2019’da Garanti Caz Yeşili etkinliğinin davetlisi olarak İstanbul’da konser vermişti. -KARAR KÜLTÜR SANAT

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN