Gürültülü mahallede yaşayanların kalp krizi riski daha yüksekmiş! Bilimsel olarak araştırıldı, kanıtlandı

Gürültülü mahallede yaşayanların kalp krizi riski daha yüksekmiş! Bilimsel olarak araştırıldı, kanıtlandı

Mahalle gürültüsünün kalp krizine davetiye çıkardığı ortaya çıktı. Yapılan iki farklı çalışma, kalp sağlığınızın, yaşadığınız mahalledeki gürültüden etkilenebileceğini belirtiyor. İşte detaylar...

Almanya'da yapılan bir araştırmada, 50 yaşın altındaki kişilerin gürültülü bir bölgede yaşıyorlarsa kalp krizi geçirme olasılıklarının daha yüksek olduğu ortaya çıkarken, Fransa'da yapılan başka bir araştırmada gürültülü bir mahallede yaşayanlar arasında kalp krizi geçirenlerin iyileşme şansının daha düşük olduğu görüldü.

Almanya'daki Bremen Kardiyovasküler Araştırma Enstitüsü'nde yapılan ilk çalışmada; inşaat, korna sesleri, insan kalabalıklarının mahalle sakinleri için kronik bir stres kaynağı olabileceği kaydedildi. Stres de kalp krizinde etken olabilen bir risk faktörü olarak biliniyor.

YÜZLERCE KİŞİ ÜZERİNDE 'GÜRÜLTÜ' ARAŞTIRMASI

Sozcu'de yer alan habere göre, araştırma için kalp krizi nedeniyle hastaneye getirilen 50 yaş ve altındaki 430 kişinin mahallelerindeki gürültü seviyeleri değerlendirildi.

Hatim Kerniss liderliğindeki ekip, diyabet veya sigara gibi risk faktörleri düşük olan kişilerin gürültülü bir mahallede yaşıyorlarsa kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırılma olasılıklarının daha yüksek olduğunu belirtti.

Hatim Kerniss'in ekibi, mahalle gürültüsüne maruz kalmanın, bir kişinin kalp riskini değerlendirmeyi amaçlayan yönergelere dahil edilmesi gerektiğine inanıyor.

SES SEVİYESİ RAHATSIZLIĞI ARTIRDI

Fransa'daki Burgonya Üniversitesi'nden Marianne Zeller liderliğindeki ikinci çalışma, kalp krizinden sağ kurtulan kişilerin sonuçlarına odaklandı. Ekibi, en az 28 gün boyunca kalp krizinden sağ kurtulan 864 Fransız'ın bir yıllık kalp verilerini inceledi.

Ayrıca her hastanın ev adresindeki desibel seviyesini ölçtüler (24 saatlik bir süre zarfında ortalama seviye 56 desibeldi).

Fransız ekibinin raporuna göre, kalp krizi geçiren bir kişinin herhangi bir kardiyovasküler olay geçirme olasılığı, gece gürültü seviyesindeki her 10 desibellik artışla yüzde 25 artıyor.

Ekip hava kirliliği veya yoksulluk gibi diğer çevresel stres faktörlerini hesaba katmadığında bile bu bulgunun doğru olduğu görüldü.

Marianne Zeller, "Bulgularının daha geniş kapsamlı çalışmalarla doğrulanması halinde, gürültü azaltma çalışmalarının kalp krizi geçiren kişilerin tedavisinin bir parçası olabileceği fikrini destekleyebileceğini" söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN