Yeni çipli ehliyet nasıl alınır, çipli sürücü belgesi nereden alınır? Yeni ehliyet için gerekli evraklar ve belgeler

Yeni çipli ehliyet nasıl alınır, çipli sürücü belgesi nereden alınır? Yeni ehliyet için gerekli evraklar ve belgeler

Nüfus cüzdanı uygulamasından sonra hayatımıza giren çipli kimlik kartları artık ehliyetlerde de kullanılıyor. Yeni çipli ehliyet almak isteyen vatandaşlar ne yapması gerektiğini merak ediyor. İşte çipli ehliyetler hakkında merak edilen tüm detaylar…

İlk kez ehliyet alacak olan vatandaşlar yeni çipli ehliyet nasıl alınacağını merak ediyor. Yeni sistem ile birlikte ehliyetlerde çipli sisteme dahil edildi. Bu kapsamda çipli ehliyet almak için nelerin yapılacağını sizlerle paylaşıyoruz. İşte çipli ehliyetler hakkında merak edilen tüm detaylar…

YENİ ÇİPLİ EHLİYET ALMAK İÇİN HANGİ BELGELER İSTENİYOR?

İlk kez ehliyet alacak olan vatandaşlar çipli sürücü belgesi almak için bazı belgeleri de yanında bulundurması gerekir. Çipli ehliyet almak için gerekli olan belgeler şu şekildedir:

Sürücü Belgesi Dosyası

Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği

Motorlu Taşıt Sürücü Sertifikası

Sürücü Sağlık Raporu

Sürücü belgesi harcı, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz

2 adet fotoğraf (5×6 ebatında arka fon beyaz olacak şekilde biometrik bir vesikalik fotoğraf) ( Biyometrik Fotoğraf hakkında bilgi edinmek için TIKLAYIN)

Kan Grubunu belirtir belge veya yazılı beyan

Bu belgeleri tamamlayan sürücüler çipli ehliyet başvurusunda bulunabilir.

Çipli Ehliyet Nasıl Alınır

YENİ ÇİPLİ EHLİYET BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Belirtilen evrakları tamamlayan sürücüler daha sonra belirlenen ücreti anlaşmalı bankalar üzerinden yatırması gerekir. Ücret ödemesini tamamladıktan sonra Emniyet Müdürlüğü’nden çipli ehliyet randevusu almanız gerekir.

Çipli sürücü belgeleri için 3 farklı kategori yer almaktadır. Bu kapsamda ilk defa sürücü belgesi alacak olan kişiler, eski yenileme ve fark olarak karşımıza çıkmaktadır. Seçenekler arasında yer alan ilk kez sürücü belgesi müracaatı seçeneğini seçerek devam tuşuna basınız. Bunun ardından il ve emniyet müdürlüğü ile saat ve tarih seçimini yaparak işlemlerinizi tamamlayınız. Bu aşamada sizden T.C. kimlik numarası, isim soy isim ve cep telefonu bilgileri istenir. Bilgiler eksiksiz olarak girdikten sonra randevu işleminiz tamamlanır.

Belli nedenlerden dolayı randevuya gidemeyecek olan kişilerde randevu saatini ve gününü değiştirebilir.

Randevu tarihinizde il ve ilçedeki emniyet müdürlüklerine giderek belgelerimiz teslim ediniz. Yeni çipli kimliklerin anında basılması mümkün olmadığı için adres bilgileriniz alınarak PTT kargo ile evinize gönderebilir. Bu işlem birkaç gün içerisinde tamamlanır.

SÜRÜCÜ BELGEMİ NASIL TESLİM ALIRIM?

Sürücü belgesi için başvuru yapan kişilerin yeni çipli ehliyet kartları posta yolu ile adresinize teslim edilir.

ÇİPLİ SÜRÜCÜ BELGEMİ TESLİM ALIRKEN HERHANGİ BİR ÜCRET ÖDER MİYİM?

PTT tarafından gönderilen sürücü belgeleri için herhangi bir ücret talep edilmez.

SÜRÜCÜ BELGEM NE ZAMAN ( KAÇ GÜNDE ) TESLİM EDİLİR?

Sürücü belgesi için başvuru yapan kişiler başvurularını yaptıktan sonra kendilerine geçici sürücü belgesi verilir. Belgeler 15 gün içerisinde adreslerine teslim edilmektedir. Bu süreç içerisinde sürücüler geçici sürücü belgelerini kullanabilir.

SÜRÜCÜ BELGEMİ BİR YAKINIM TESLİM ALABİLİR Mİ?

Sürücü belgesini belgede yer alan kişinin teslim alması gerekir.

Çipli Ehliyet Başvurususu Nasıl Yapılır

YENİ ÇİPLİ EHLİYETİMİN GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADARDIR?

M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl,

C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olarak düzenlenmektedir.

Eski sürücü belgelerine 2022 yılı sonuna kadar değiştirilmesi gerekmektedir. Bütün sürücüler bu süreç içerisinde ehliyetlerine değiştirmemesi durumunda ceza ödemek durumunda kalabilir.

SÜRÜCÜ BELGESİ YENİLEME İŞLEMLERİ SIRASINDA SAĞLIK RAPORU ZORUNLU MU?

Sürücü belgesi yenileme işlemleri için sağlık raporu alınması zorunludur.

SÜRÜCÜ BELGEMİ KAYBETTİĞİMDE NE YAPMALIYIM ?

Ehliyetini kaybeden sürücüler bu durumu internet üzerinden ya da en yakın trafik tescil kuruluşuna müracaat ederek kayıp ihbarında bulunması gerekir. Yazılı beyanınızı dile getirdikten sonra sürücü belgesi için değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet bedeli ödenerek yeni ehliyet çıkartabilirsiniz. Kayıp ehliyet için kayıp ilanı verilmesine gerek yoktur.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN