Tüm köyü bir araya getiriyor, herkes kışa şifa depoluyor! Erzincanlılar kış boyu hasta olmuyor!

Tüm köyü bir araya getiriyor, herkes kışa şifa depoluyor! Erzincanlılar kış boyu hasta olmuyor!

Erzincan'ın Üzümlü ilçesinin kışlık hazırlığı başladı. Uzmanlar sık sık öneriyor Erzincanlılar hastalıktan korunmak için yaz kış bunu tüketiyor. Tüm Köyü bir araya getiren şifalı çalışma yöre halkının geçimini de sağlıyor.

Yüksek besin değerine sahip olan ve uzmanlar tarafından sık sık önerilen ürünler arasında yer alan kızılcık Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde fazlasıyla bulunuyor. Sağlıklı bir besin maddesi olarak bilinen kızılcık içerdiği yüksek antioksidan içeriği ile birlikte kış aylarında şifa deposu olarak görülmektedir. Yörede başlayan kızılcık hasadı, hem yöre halkının geçimini sağlıyor hem de kış aylarında sağlığın bir numaralı ilacı olarak görülüyor. Toplanan kızılcıkların küçük bir kısmı iç pazarda satışa sunulurken çoğunluğu vatandaşların kendi ihtiyaçlarını değerlendirilmesi için uygun koşullarda saklanıyor. Hasat zamanı birbirine yardım etmek için bir araya gelen köy Sakinleri hep birlikte bu işin üstesinden geliyor.

KIZILCIĞIN FAYDALARI NELERDİR?

Tansiyon düzenleyici bir etkiye sahip olan kızılcık pek çok farklı şekilde tüketilmektedir. 20 yüzyıldan bu yana insan sağlığı üzerinde etkilerini sürdüren kızılcık idrar yolu enfeksiyonları, kalp sağlığı, sindirim sistemi sorunları, kan dolaşımı, bağırsak sorunları ve daha birçok farklı hastalığın üstesinden gelmektedir.

Kızılcıkta hasat zamanı

Beyni güçlendirme etkisine sahip olan kızılcık kuru olarak tüketilebileceği gibi taze olarak da tüketilebilmektedir. Kan basıncını düşürmeye yarayan kızılcık kronik hastalığın ve bilişsel gerilemenin de önüne geçmektedir.

KIZILCIK İLE NE YAPILIR?

Kızılcık ile marmelat, şurup, reçel, çay, şerbet yapılabilmektedir. Özellikle hamile kadınlar için şerbet formunda sıklıkla tüketilen kızılcık geçmişten günümüze ulaşan en güzel geleneklerden biridir. Kızılcık şerbeti yapmak için gerekli olan malzemeler şu şekildedir:

Toroslar'da yetişen şifalı kızılcık kirazının hasadı başladı - Gazete Rize / Rize Haber / Son Dakika Rize Haberleri

MALZEMELER

Yarım kilo kızılcık

2 su bardağı toz şeker

2 litre su

1 adet çubuk tarçın

3 karanfil tanesi

KIZILCIK ŞERBETİ YAPILIŞI

  • Kızılcıkların varsa küçük yeşil saplarından ayırın ve yıkayın ve tencereye alın.
  • Üzerine şeker, tarçın, karanfil ve suyu ekleyerek 15-20 dakika, kızılcıklar yumuşayıp rengini salana kadar kaynatın.
  • Kızılcıklar yumuşadıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  • Kızılcık şerbetimiz soğuduktan sonra üzerine temiz bir tülbent geçirdiğiniz kabın içerisine suyunu süzün. Tülbentte kalan posaların da iyice suyunu sıkın.
  • Eğer kızılcık şerbetinizi hemen tüketmeyecekseniz ağzı kapaklı bir sürahi ya da kavanoza alarak dolapta saklayın.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN