Yeni kan grubu bulundu! Çok az insanda görülüyor: Bilim insanları 50 yıl sonra çözebildi

Yeni kan grubu bulundu! Çok az insanda görülüyor: Bilim insanları 50 yıl sonra çözebildi

Yılların gizemi çözüldü! Yeni kan grubu bulundu! Çok az kişide görülüyor. 1972 yılında anlaşılmayan sıra dışı durumun nedenini bilim insanları 50 yıl sonra çözebildi...

Bristol Üniversitesi’nden bilim insanlarının, Güney Gloucestershire'daki NHS Kan ve Transplantasyon (NHSBT) ekibiyle birlikte yaptığı araştırma sonucunda yeni bir kan grubu keşfedildi. "MAL" adı verilen bu yeni kan grubu, 50 yılı aşkın süredir çözülmeyi bekleyen bir tıbbi gizemi aydınlattı. 1972 yılında hamile bir kadının kanında fark edilen bu sıra dışı durum, şimdi açıklığa kavuştu.

ANWJ ANTİJENİ EKSİKLİĞİ 50 YIL SONRA ANLAŞILDI

İngiltere'de 50 yıllık araştırmaların sonucunda 'MAL' adı verilen yeni bir kan grubu keşfedildi | Euronews

1972 yılında hamile bir kadından alınan kan örneğinde, insanların %99,9’unda bulunan AnWj antijeninin eksik olduğu fark edilmişti. Yıllardır bu durumun nedeni anlaşılamamıştı. Şimdi ise Bristol Üniversitesi ve NHSBT bilim insanları, bu antijenin eksikliğinin yeni keşfedilen MAL kan grubuna bağlı olduğunu belirledi. AnWj antijeninin, miyelin ve lenfosit proteinlerinde bulunduğu ve bu nedenle MAL adının verildiği açıklandı.

Üniversite araştırmayla ilgili şunları söyledi: "En iyi bilinen iki kan grubu sistemi ABO ve Rh'dir; ancak kan grubu daha karmaşıktır ve diğer gruplar arasındaki eşleşmeler hayat kurtarıcı olabilir"

MAL KAN GRUBU NEDİR?

Mal kan grubu nedir (açılımı), kimlerde var? Kaç kişide Mal kan grubu var? - Sözcü

ScienceAlert'e göre, MAL kan grubu, AnWj antijeninin eksik olduğu durumlarda ortaya çıkıyor. Araştırmacılar, MAL genlerinin her iki kopyasında mutasyon bulunan bireyler AnWj-negatif oluyor. Bu durum, nadir kan hastalıklarına da ışık tutuyor. Özellikle kan nakline karşı tepki gösteren hastalar için bu yeni bilgi hayati önem taşıyor.

HAYAT KURTARACAK TEST GELİŞTİRİLDİ

BBC'nin haberine göre, Filton'daki Uluslararası Kan Grubu Referans Laboratuvarı, genetik testler kullanarak AnWj antijeninin eksik olduğu kişileri tespit edecek bir test geliştirdi. Bu test, nadir kan grubu olan bireylerin daha hızlı tanımlanmasını sağlayarak, kan nakline karşı tepki gösterenler için hayat kurtarıcı olabilir. Aynı zamanda, bu nadir gruptaki hastalar için uygun kan geliştiricileri bulunmasını da kolaylaştırıyor.

Bristol Üniversitesi'nin açıklamasında "Çok az sayıda insan genetik bir nedenden dolayı AnWj-negatiftir. Çalışmada beş genetik olarak AnWj negatif birey vardı.Test edilen kan, 1970'lerde keşfedilen ilk AnWj negatif kişi olan bir kadının 2015'te verdiği bir örneği içeriyordu" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN