Zammı duyan markete koşuyor! Temel gıda maddesine dev zam yolda

Zammı duyan markete koşuyor! Temel gıda maddesine dev zam yolda

Türkiye'de devam eden zam fırtınasından bir kötü haber daha geldi. Temel gıda maddesinde dev zam yola çıktı. Zam gelmeden depolamak isteyen vatandaşlar soluğu marketlerde alıyor. İşte beklenen dev zam...

BURAK ÖZTOPRAK

Dünya genelinde yaşanan olaylar temel gıda ürünlerini de etkiliyor. Son yaşananlara göre, yeni bir zam daha yola çıktı. Haftalık artışlarda en sert yükselişler gözlemlenirken, tüketiciler için alınabilecek önlemler paylaşıldı. İşte o önlemler...

HAFTALIK ARTIŞTA REKOR

Brezilya’da yaşanan yangınlar ve uzun süreli kuraklık, dünya genelindeki şeker fiyatlarını ciddi şekilde etkiliyor. 2008'den bu yana görülen en sert haftalık artışlarla, ham şeker fiyatları hızla yükselirken bu durum, gıda fiyatları üzerinde yeni bir tehdit oluşturuyor. FAO'nun gıda fiyat endeksine göre, Ağustos ayında şeker fiyatları yüzde 4.7 oranında gerilemiş ve Ekim 2022'den bu yana en düşük seviyeye ulaşmıştı. Ancak Brezilya'daki yangınlar ve kuraklık sebebiyle bu düşüş tersine döndü.

Brezilya'nın Orta-Güney bölgesindeki şeker kamışı tarlalarını etkileyen yangınlar, 450 bin hektardan fazla alanı tahrip etti. Yangınlar ve kuraklık nedeniyle ürün verimleri ciddi şekilde düştü. Bunun sonucunda, New York borsasında ham şeker fiyatları yüzde 16 oranında artış göstererek 2008'den bu yana en yüksek haftalık artışını kaydetti. Uzmanlara göre, yangınların şeker kamışı üzerindeki etkisi ve üretimdeki düşüş beklentileri, fiyatlardaki hızlı yükselişin başlıca nedenleri arasında.

nisan-enflasyonu-yarin-aciklanacak-azvo.jpg

GIDA FİYATLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Bu hızlı artış sadece şekerle sınırlı kalmayacak gibi görünüyor. Kahve ve kakao gibi diğer emtia ürünlerindeki fiyat artışlarıyla birleştiğinde, içecek ve tatlı sektöründeki maliyetler de artacak. Market fiyatlarına yansıması beklenen bu artışlar, özellikle bireysel tüketiciler için zorlayıcı olabilir.

202309062208201-img.jpg

TÜKETİCİLER İÇİN ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Bireysel tüketiciler, bu fiyat artışlarına karşı bazı önlemler alabilir. Şeker gibi temel ürünlerde fiyatların daha da yükselme riski olduğundan, şimdiden stok yapmak mantıklı olabilir. Ayrıca, şekerin kullanıldığı bazı ürünlerde tüketimi azaltmak ya da alternatif ürünlere yönelmek, fiyat artışlarının etkisini hafifletebilir. Bunun yanı sıra, indirim dönemlerini takip etmek ve toplu alımlar yapmak da bütçeye katkı sağlayabilir.

Önümüzdeki haftalarda Brezilya’daki iklim koşullarının, şeker fiyatlarının seyrini daha da belirleyeceği düşünülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN