O ilimizin tarhanası dünyaya tanıtılacak! AB coğrafi işareti için hazırlık başladı: Türkiye'de meşhurdu, ünü Avrupa'ya yayılacak

O ilimizin tarhanası dünyaya tanıtılacak! AB coğrafi işareti için hazırlık başladı: Türkiye'de meşhurdu, ünü Avrupa'ya yayılacak

Türkiye'de en sık yapılan çorbalar arasında yer alan tarhana Türkiye'nin farklı bölgelerinde farklı türleri ile biliniyor. Ancak o şehirde yapılan tarhanaların lezzeti artık Türkiye ile sınırlı kalmayacak. AB coğrafi işaret için hazırlık yapan tarhana adını tüm dünyaya duyuracak.

Her yerde farklı çeşitleri ile bilinen tarhana bazen çorba bazen de bir atıştırmalık olarak tüketilebilmektedir. Ancak Kütahya'nın Gediz ilçesinde yapılan bu tarhanalar adını Avrupa'ya da duyuracak. Kütahya'nın Gediz ilçesinde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Gediz tarhanasını Avrupa'da tanıtmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

LEZZETİNİ DÜNYA ANLAYACAK

Gediz Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Vedat Öztürk, konu ile ilgili yaptığı açıklamada Gediz tarhanasının hak ettiği değeri uluslararası arenada kazanabilmesi için büyük çaba sarf ettiğini söyledi. Öztürk, Gediz tarhanasının 2022 yılında Türk Patent ve marka grubu tarafından 1108 numarası ile coğrafi işarete sahip görüldüğünü aktardı. Tarhanaların Avrupa Birliği coğrafi işareti almak için hazırlandığını söyleyen Öztürk, başvuru ve tescil için zorlu bir süreç bulunsa da Gediz tarhanasını hak ettiği konuma ulaştırmak için var gücüyle çalışacaklarını vurguladı..

Coğrafi işaretli 'Gediz tarhanası' kadınların geçim kapısı olacak

EN KISA SÜREDE TESCİL ALACAK

Avrupa Birliği tescil sürecinin yönetmek ve koordine etmek üzere Huriye Özener ile bir araya gelen başkan Öztürk, bu süreçle ilgili bilgi alışverişi içerisinde olduklarını aktardı. Öztürk, "Arzumuz, en kısa sürede Avrupa Birliği tarafından Gediz Tarhanasının coğrafi işaret tescilini almak. Bu adım, hem ilimize hem de ilçemize büyük bir katkı sağlayacak. Gediz Tarhanasını uluslararası pazarlarda tanıtmak, ekonomimize de önemli bir değer katacaktır" sözlerini dile getirdi.

Coğrafi işaretli 'Gediz tarhanası' kadınların geçim kapısı olacak

Gediz tarhanasının Avrupa sofralarında da yer alması için çalışmaların devam ettiği belirtilirken hem bölge halkı hem de üreticiler açısından bu durumun da büyük bir öneme sahip olduğunun altı çizildi. Ticaret ve sanayi odasının girişimi göz önüne alındığında Gediz tarhanasının Gediz ekonomisi içinde önemli katkılar sağlayacağı belirtildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN