Hazırlaması zahmetli, içmesi çok keyifli! Kase kase içiliyor 5 dakikada dibi görünüyor: O çorba şimdi tescil bekliyor

Hazırlaması zahmetli, içmesi çok keyifli! Kase kase içiliyor 5 dakikada dibi görünüyor: O çorba şimdi tescil bekliyor

Bu çorbayı hazırlaması zahmetli, içmesi çok keyifli. Samsun’a özgü yapılan çorba, yöresel lezzet olarak ön plana çıkarken değerlerini korumaya çalışan bölge halkı tescil için de çalışmalarını sürdürüyor…

Samsun'un az bilinen yöresel lezzeti Haluçka çorbasının, coğrafi işaret alması için çalışmalar başlatıldı. Samsun’un Havza İlk Kıvılcım 1919 Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifi üyeleri, yöresel lezzet olan bu çorbanın bilinirliğini artırmak amacıyla projeler geliştirdi. Haluçka çorbası, özellikle özel günlerde hamur, nohut ve tavuk eti ile yapılan ve damaklarda iz bırakan bir lezzet olarak öne çıkıyor.

SAMSUN’UN LEZZET YÜZÜ: HALUÇKA ÇORBASI

Haluçka çorbası, Samsun'un yöresel mutfağında önemli bir yere sahip. Kooperatif üyeleri, Haluçka çorbasına coğrafi işaret almak için proje hazırladı. Kooperatif Başkanı Şehri Dilek, bu geleneksel çorbanın mevsimine göre kaz veya tavuk eti ile hazırlandığını belirtti. Çorbanın, köylerde kadınlar tarafından imece usulüyle hazırlanan ve özel günlerde tüketilen bir lezzet olduğunu ifade etti.

GELENEKSEL LEZZETİ KORUMA ÇABALARI

Dilek, Haluçka çorbasının, geçmişte düğünlerde, asker mevlitlerinde ve diğer özel günlerde ninelerimiz tarafından yapıldığını vurguladı. Ancak, günümüzün değişen şartları ve teknolojinin etkisiyle bu lezzetin unutulmaya başladığını söyledi. Kooperatif olarak, bu geleneksel lezzeti yaşatmak ve tanıtmak için çaba gösterdiklerini belirtti.

samsun-halucka-corbasi-1.jpg

MEŞAKKATLİ YAPIM SÜRECİ ve YENİDEN ÜRETİM

Haluçka çorbasının yapımının meşakkatli olduğunu dile getiren Dilek, ninelerin imece usulüyle hazırladığı bu yemeğin günümüzde zahmetli olduğu için pek tercih edilmediğini ifade etti. Kooperatif, bu lezzeti yeniden üretmeye ve yöresel lezzeti tanıtmaya karar verdi.

COĞRAFİ İŞARET İÇİN PROJE HAZIRLIKLARI

Şehri Dilek, Haluçka çorbasına coğrafi işaret almak için projeler hazırladıklarını belirtti. Havza Yerel Eylem Grubu ile yürütülen proje kapsamında, çorbaya coğrafi işaret almak istediklerini söyledi. Projenin tamamlandığını ve başvurunun yapıldığını belirten Dilek, sonuçları beklediklerini ve bu çorbanın hem Türkiye’de hem de dünyada tanıtımını yapmayı hedeflediklerini ifade etti.

Samsun'un Haluçka çorbası, coğrafi işaret alarak daha geniş bir kitleye ulaşmayı ve yöresel lezzetlerin korunmasını sağlamayı amaçlıyor. Kooperatif üyeleri, bu geleneksel lezzeti yaşatmak ve tanıtmak için büyük bir özveriyle çalışıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN