Vücudunuz sizi uyarıyor! Sürekli düşük çıkan B12'nin nedenleri! Bu belirtiler varsa hemen doktora koşun

Vücudunuz sizi uyarıyor! Sürekli düşük çıkan B12'nin nedenleri! Bu belirtiler varsa hemen doktora koşun

Hemen hemen birçok kişinin en büyük dertlerinin başında gelen B12 eksikliği vücudun ihtiyaç duyduğu önemli vitaminlerden biridir. B12'nin eksik olması durumunda görülebilecek bazı problemler hayatınızı da ciddi anlamda etkileyebilmektedir. Günlük alışkanlıklarınız vitamin değerlerinizi etkiliyor olabilir. Bu belirtileri görenler hemen doktora koşsun. İşte B12 eksikliğinin nedenleri…

Vücudumuzda eksik olması durumunda pek çok farklı sağlık sorununu da beraberinde getiren B12 eksikliği, kansızlık, güçsüz hafıza ve sinir sistemi rahatsızlıklarını yol açmaktadır. Vücudunuzdaki halsizlik, yorgunluk, hafıza güçlüğü, kansızlık ve daha birçok farklı problem B12 eksikliği nedeniyle görülebilmektedir. İşte B12 eksikliğinin nedenleri…

beslenme-diyet.jpg

YETERSİZ BESLENME

B12 eksikliğinin ortaya çıkmasındaki en büyük nedenlerden biri de yetersiz beslenmedir. Et, Balık, Yumurta ve süt ürünleri gibi B12 açısından zengin besinlerin mutlaka tüketilmesi gerekiyor. Hayvansal ürünleri tüketmekten geri duran vejeteryanlar ve veganlar özellikle risk grubu içerisinde yer alıyor. B12 vitamini kaynaklarının eksik olduğu bir diyet vücudunuzu olumsuz etkilemektedir.

Çölyak Hastalığı ve Gluten İntoleransı Tedavisinde Önemli Gelişmeler

B12 VİTAMİNİNİ EMİLİMİNİ ENGELLEYEN HASTALIKLAR

B12 vitamini eksik olan kişilerde görülebilen bazı hastalıklarda bulunmaktadır. Malabsorbsiyon bozuklukları B12 emilimini engelleyen hastalıklar arasındadır. Zararlı anemi, atrofik gastrit ve çölyak hastalığı gibi durumlar mide veya ince bağırsağa zarar vererek vücudun B12 açısından eksik kalmasına neden olmaktadır. Bu kişiler uygun diyet ve takviyelerle bu durumu engellemeye çalışmaktadır.

Mide Asidi Yetersizliği Nedir?(5 Beslenme Önerisi) | GAVIDigest

YETERSİZ MİDE ASİDİ

Yiyeceklerden alınan b12'de mide asidinin de önemli bir görevi bulunmaktadır. Midede yer alan glikoprotein olan intrinsik faktöre bağlı olarak B12 emilimi sağlanmaktadır. İnce bağırsakta emilimi için gerekli olan bu faktör reflü ve bazı ilaçların kullanımı gibi mide asidini azaltan durumlarda sürenin engellemektedir.

Gastrointestinal cerrahi, özellikle de kilo verme prosedürleri geçiren kişiler, B12 vitamini eksikliği açısından daha yüksek risk altında olabilir. Mide ve ince bağırsağı belirli bir bölümlerinin ameliyat sırasında değiştirilebilmesi B12 absorbe etme yeteneğini de geri plana atabilmektedir.

İlaçların yan etkileri yakın takipte

BAZI İLAÇLARIN UZUN SÜRE KULLANIMI

Kullandığımız Bazı ilaçlar B12 emilimine engel olurken özellikle reflü için kullanılanproton pompa inhibitörleri (PPI'ler) ve diyabeti yönetmek için kullanılan bir ilaç olan metformin, B12 emilimini azaltmaktadır.

Yaşlılık Depresyonu ve Demans - Psikiyatrist Prof. Dr. M. Reha Bayar

YAŞLILIK

Yaşa bağlı olarak bireylerin B12 vitamini takviyesine ihtiyaç duyduğu da görülmektedir. Yaşın ilerlemesi durumunda mide astarının incelmesi asit üretimindeki azalmayı da beraberinde getiriyor. Yaşlı popülasyonlar için çoğunlukla düzenli tarama ve takviye önerilmektedir.

Alkol tüketimi 20 milyon ton azaldı ama alkoldeki ÖTV geliri yüzde 12 arttı | Independent Türkçe

ALKOL TÜKETİMİ

Aşırı derecede alkol tüketimi B12 eksikliği riskini de arttırmaktadır. Mideye zarar veren alkol içsel faktör salgılama yeteneğini bozmaktadır. B12 vitaminin pompalanması ve salınması için gerekli olan karaciğerde bu durumdan etkilendiği için alkolün kötüye kullanımı B12 eksikliğini de beraberinde getiriyor.

B12 EKSİKLİĞİNİ SONUCUNDA NE OLUR?

B12 eksikliğinin görülmesi anemi, nörolojik bozukluklar, yorgunluk, halsizlik ve bilişsel bozukluk gibi çeşitli sonuçları ortaya çıkarmaktadır. Tedavi edilmemesi durumunda sinir sisteminde ciddi ve geri dönüşü olmayan hasarları da beraberinde getiriyor. Bunun yanı sıra hamile kadınlar için hamilelikte komplikasyonların yaşanması ve bebek gelişimini etkilemektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN