Bademciğini aldıracaklar olanlar dikkat: Operasyondan sonra bunları tüketin! Peki bademciklerin alınması zararlı mı?

Bademciğini aldıracaklar olanlar dikkat: Operasyondan sonra bunları tüketin! Peki bademciklerin alınması zararlı mı?

Bademcik ameliyatları genellikle enfeksiyon kaynaklı nedenlerle yapılıyor. Sık enfeksiyon geçirenler bademciklerini aldırmayı tercih ediyor. Peki, bademciklere gerçekten ihtiyaç var mı? Bademcik ameliyatı neden yapılır? Bademciği aldırmak vücutta herhangi bir soruna neden olur mu? İşte, bademciğin vücuttaki işlevi ve görevi...

Bademcikler, bakteri ve virüsler gibi yabancı istilacılara karşı vücudun birincil savunma mekanizmalarından biri. Bu organizmalar vücuda girmeden önce boğazdaki bademciklerle karşılaşmak zorunda.

BADEMCİKLER NE İŞE YARAR?

Haberturk'te yer alan habere göre, insanlar bademcik dedikleri zaman genellikle boğazlarının arka tarafında bulunan ve palatin bademcikler olarak bilinen lenfoid doku kitlelerinden bahseder. Boğazı her iki tarafta da koruyan birer palatin bademciği var. Ağızdan vücuda girmeye çalışan bulaşıcı patojenleri yakalayabilirler. Palatin bademcikler, solunan veya yutulan patojenlere karşı savunma yapar.

Bununla birlikte, kapı bekçisi olarak görev yapan birden fazla bademcik türü vardır. Palatin bademcikler, yutakta waldeyer halkası adı verilen lenfoid yapılardan oluşan bir halkanın parçasını oluşturur. Waldeyer halkası, palatin bademcikler, farengeal bademcikler, tubal bademcikler ve lingual bademciklerden oluşur. Bu yapılar birlikte, burun ve ağız yoluyla vücuda girmeye çalışan mikroorganizmalara karşı enfeksiyonla savaşır.

BADEMCİKLER NASIL ÇALIŞIR?

Bademcikler, mikropların vücudunuza girmesini önleyen bir filtre gibi hareket eder. Vücuda gelen mikroplara karşı ilk savunma mekanizmalarından biri. Bademcikler, savunma için bağışıklık hücreleri içerir. Patojenler ağıza veya buruna girdiğinde, bağışıklık hücreleri önce onları tanımlar.

Daha sonra, bu bağışıklık hücreleri patojenleri öldürmek ve yok etmek için antikorlar üretir. Bademcikler, lenfatik sistem olarak bilinen ve vücudunuzda dolaşan sıvı sisteminin bir parçası. Lenfatik sistem aracılığıyla vücudunuz enfeksiyonları temizler.

BADEMCİKLER OLMADAN YAŞANIR MI?

İnsanlar, bademcikler olmadan da yaşayabilir. Bademcikler, akciğerler veya kalple aynı kategoride değil, bu nedenle hayati organlar arasında yer almıyor.

Vücudun savunma sisteminin çok önemli parçaları, ancak onlar olmadan da sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz. Bademcikler olmadan, vücudun diğer bağışıklık savunmaları enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olmak için harekete geçer. Bademcik ameliyatından sonra solunum yolu enfeksiyonları, kulak iltihabı veya sinüzit riski daha yüksek olabilir. Ancak bademciklerini aldıranlar, savunmasız olduğu anlamına gelmez.

BADEMCİKLERİNİZİ NE ZAMAN ALDIRMANIZ GEREKİR?

Eskisi kadar yaygın olmasa da, bademcik ameliyatları hâlâ çocuklar için en yaygın cerrahi prosedürlerden biri. Bademcikler, patojenlerle savaşmaya yardımcı olur, ancak enfekte olduklarında sorunlu hale gelebilirler. Enfekte bademcikler, bademcik iltihabı olarak bilinen iltihaplı hale gelir ve sorunlara neden olabilir. Viral enfeksiyonlar genellikle bademcik iltihabının nedeni, ancak bakteriyel enfeksiyonlar da sorumlu olabilir.

Boğaz ağrısı, bademcik iltihabının en belirgin belirtilerinden biri. Ayrıca yutma güçlüğü, ateş veya ağız kokusu da yaşayabilirsiniz. Ancak, tekrarlayan bademcik iltihabı, tekrarlayan kulak enfeksiyonları veya aşırı şişmiş bademcikleri olan kişilerin bademciklerinin alınması gerekebilir.

Aşırı şişmiş bademcikler, hava yollarını tıkadığı için insanların uyumakta zorlanmasına neden olabilir. Bu nedenle, bademcik ameliyatı iltihaplı bademciklerin neden olduğu uyku apnesini hafifletmeye yardımcı olabilir.

AMELİYATTAN SONRA DONDURMA TÜKETMEK FAYDALI MI?

Çocuklar genellikle bademcik ameliyatından birkaç gün sonra kendilerini daha iyi hisseder. İlginç bir şekilde, araştırmalar dondurma ve buzlu dondurma gibi yumuşak soğuk yiyeceklerin bademcik ameliyatı sonrası ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Bununla birlikte, iyileşme sürecini hızlandırdığı için tost veya mısır gevreği gibi sert, pütürlü yiyecekler yemek de önemli. Öte yandan, yetişkinlerin tamamen iyileşmesi iki haftayı bulabilir. Ağrı, ilk birkaç gün daha da kötüleşir ancak günler geçtikçe azalır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN