Grip aşısı ne zaman yapılmalı? Doktorlar En iyi zamanlama ve seçenekler hakkında uyarıyor

Grip aşısı ne zaman yapılmalı? Doktorlar En iyi zamanlama ve seçenekler hakkında uyarıyor

Havalar yavaş yavaş serinlemeye başlarken herkesin korktuğu grip mevsimi de yaklaşıyor. Güçlü bir bağışıklık ile kışı geçirmek ve gripten korunmak için bu dönemde en etkili yol olarak karşımıza grip aşısı çıkarken, grip aşısının doğru zamanda uygulanması da büyük önem taşıyor. Peki, grip aşısı ne zaman yapılmalı? İşte cevabı…

ESMAGÜL KOÇAK

Grip mevsimi yaklaşıyor ve uzmanlar grip aşısı için en doğru zamanın önemine dikkat çekiyor. CBS News'in tıbbi yazarı Dr. Céline Gounder, grip sezonunun genellikle Aralık ayında başladığını ve Şubat'ta zirveye ulaştığını belirterek, "En uygun zaman aşınızı kışa yaklaşırken yaptırmaktır" dedi.

Dr. Gounder, Ekim sonu veya Kasım başı gibi grip aşısının yapılması gerektiğini vurgularken, “Aşı için çok da geç kalmadan, yapabildiğiniz en kısa sürede yaptırın,” tavsiyesinde bulundu. Aşının koruma sağlaması yaklaşık iki hafta sürdüğü için, aşınızı bu dönemden önce yaptırmak önem taşıyor.

grip-asisi-ne-zaman-yapilmali-1.jpg

KİMLER GRİP AŞISI OLMALI?

Grip komplikasyonları açısından en yüksek risk altında olan gruplar şunlardır:

5 yaşın altındaki çocuklar

65 yaş ve üzeri yetişkinler

Hamile kadınlar

Diyabet, kalp hastalığı ve astım gibi kronik rahatsızlıkları olanlar

Bağışıklık sistemi zayıf kişiler

Dr. Gounder, özellikle hamile kadınların grip aşısını ihmal etmemesi gerektiğine dikkat çekerken, bu grupların aşılarını düzenli yaptırmasının önemini vurguladı. Ayrıca, 2023-24 sezonunda ABD'de 200 çocuğun grip nedeniyle hayatını kaybettiğini ve birçoğunun aşılanmamış olduğunu belirtti.

grip-asisi-ne-zaman-yapilmali.jpg

AŞI ŞÜPHECİLİĞİ VE ETKİLERİ

Dr. Gounder, COVID-19 salgınından sonra aşıya yönelik şüpheciliğin arttığını ve bu durumun özellikle çocuklarda grip aşısı yaptırma oranlarını düşürdüğünü ifade etti. Bu durumun, hastane yatışlarının ve çocuk ölümlerinin artmasında etkili olduğuna dikkat çekti.

FLUMİST VE GRİP AŞISI ARASINDAKİ FARKLAR

FluMist, AstraZeneca tarafından geliştirilen burun spreyi şeklindeki grip aşısı olarak biliniyor. Ancak Dr. Gounder, FluMist'in klasik grip aşılarına göre daha az etkili olduğunu söyledi. Gounder, "Grip aşıları %20 ila %60 arasında bir etkiliğe sahipken, FluMist'in etkisi ciddi hastalıkları önlemede %25 civarında" dedi. Bu nedenle, özellikle iğneden korkan kişiler için bir seçenek sunsa da, daha etkili olan geleneksel aşıların tercih edilmesini öneriyor.

grip-asisi-ne-zaman-yapilmali-2.jpg

FluMist aşısı canlı ancak zayıflatılmış virüs içerdiği için hamile kadınlar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilere önerilmiyor.

Grip aşısı yaptırmak, kış aylarında sağlığınızı korumanın en iyi yollarından biri. Uzmanlar, özellikle risk gruplarında yer alan kişilerin aşılarını zamanında yaptırmaları gerektiğini önemle vurguluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN