Mozart'ın hiç bilinmeyen bestesi bulundu: 12 dakikalık 'Küçük Bir Gece Müziği'ni 13 yaşında yazmış

Mozart'ın hiç bilinmeyen bestesi bulundu: 12 dakikalık 'Küçük Bir Gece Müziği'ni 13 yaşında yazmış

Leipzig'deki araştırmacılar tarafından bulunan eserin Mozart tarafından 13 yaşlarında olduğu sırada bestelendiği ve 1760'lara ait olduğu belirtildi. 'Küçük Bir Gece Müziği' adlı 12 dakikalık beste Mozart'ın eserleri için bir referans olarak kabul edilen 'Koechel Kataloğu'nun yeni baskısının tanıtımında dünyaya duyuruldu.

SALİHA SULTAN

Alman kütüphanesinde daha önce bilinmeyen Mozart bestesi keşfedildi.
Leipzig'deki araştırmacılar tarafından ortaya çıkarılan 12 dakikalık eserin Mozart tarafından gençliğinde bestelendiği ve 1756 doğumlu Mozart'ın ergenlik döneminde olduğu 1760'lara ait olduğu belirtildi.

young-mozart.jpg

KATALOĞUN YENİ BASKISI HAZIRLANIRKEN BULUNDU

Leipzig Belediye Kütüphanesi'nden dün yapılan açıklamaya göre eser, Salzburg'daki Mozarteum Vakfı tarafından derlenen ve Mozart'ın eserleri için bir referans olarak kabul edilen 'Koechel Kataloğu'nun yeni baskısı üzerinde çalışırken keşfedildi. Araştırmacılar, Leipzig Şehir Kütüphanesi'nde Carl Ferdinand Becker koleksiyonunda 'Serenate ex C' adıyla kayıtlı bestenin Mozart'ın gençlik eseri olduğunu keşfetti. Eser yeni katalogda 'Ganz kleine Nachtmusik' (Küçük Bir Gece Müziği) adıyla yer aldı, KV 648 numarasıyla listelendi. Araştırmacılar, yeni keşfedilen bestenin Mozart'ın kendi el yazısı ile yazılmadığını belirtirken, bulunan el yazmasının 1780 civarında çoğaltılmış bir kopya olduğuna inanıyorlar.

uu.jpg

İTALYA SEYAHATİ ÖNCESİ YAZMIŞ

El yazması bestenin koyu kahverengi mürekkeple, orta beyaz renkte el yapımı bir kâğıt üzerine yazıldığı ve parçaların tek tek ciltlendiği belirtildi.

Köchel kataloğunda yer alan bilgiye göre Mozart eseri İtalya'ya ilk seyahatinden önce yazdı.

Mozart'ın yeni ortaya çıkan eseri, dün Avusturya'nın Salzburg kentinde yeni Köchel kataloğunun tanıtımında bir yaylı üçlüsü tarafından seslendirildi. Eserin Almanya prömiyeri ise 21 Eylül Cumartesi günü Leipzig Operası'nda yapılacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN