Gören hayret ediyor! Herkes ölmüş zannediyor su değdiği anda canlanıyor! Kış uykusu değil yaz uykusuna yatıyorlar

Dünyada pek çok farklı canlı yer almaktadır. Kimisi karada kimisi denizde yaşarken bu canlı her ikisinde de yaşamayı başarıyor. Bu balığı görenler gözlerine inanamıyor. Başta öldüğünü zannettiğiniz bu balık suya dokunduğu anda bir anda canlanıyor. İşte dünyayı hayrete düşüren o balık…

Balıkların yalnızca denizde yaşadığını zannediyorsanız bu görüntüler sizi şaşırtacak. Sudan karaya geçişteki en bariz ara geçiş türlerinden birini temsil eden Afrika akciğerli balıkları tüm dünyayı şaşkına çeviriyor. Hem karada hem de denizde yaşamayı başaran bu balıklar su olmadığı anda kendine adeta korumaya alıyor.

DÜNYANIN EN FARKLI CANLILARI

Balıkların karasal canlıların nasıl evrimleşmiş olacağına dair bir kanıt olarak görülen Afrika akciğerli balıkları, diğer balıkların aksine sadece yüzgeçleri ile değil akciğerlere benzer yapılarla da nefes alabilmektedir. Bu özellikleri sayesinde karada nefes almayı sürdürebilen bu balıklar oldukça ilginç bir yapıya sahiptir. Ancak karadaki solunumlarının yeterli olmaması nedeniyle çoğunlukla sularda yaşamayı tercih ederler. Bu balıklar su içerisindeki yüksekliği ayarlayan hava keselerinin farklılaşması sonucu akciğerlerin evrimleşebildiğini de gösteriyor. Evrimsel değişimin en net örnekleri den biri olarak karşımıza çıkan bu balıklar kış uykusuna benzer bir sürece girerek yaz uykusuna yatmaktadır.

Topraktan Çıkan Balıklar: Akciğerli Balıklar, "Yaz Uykusu" İçin Kendilerini Toprağa Gömerler! - Evrim Ağacı

Afrika akciğerli balıkları Tıpkı ayılarda da görüldüğü gibi belirli bir uyku sürecine giriyor. Suların tamamen yok olduğu kurak yaz aylarında etraflarına derilerinden salgıladıkları bir kabuk örerek yaz uykusuna yatan Bu balıklar sadece akciğerlerini kullanarak solunum yapmaktadır. Hiç suya ve yemeğe ihtiyaç duymaksızın 3 ila 5 yıl arasında yaşamını sürdüren Bu balıklar etraflarındaki kurak alanların yeniden suyla dolması ile birlikte aktif hale gelirler.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN