KARAR'ın gündeme getirdiği Tel Aviv'e ticaret İsrail resmi verilerinde

KARAR'ın gündeme getirdiği Tel Aviv'e ticaret İsrail resmi verilerinde

CHP'li Demir, Ticaret Bakanlığı'nın İsrail'e ihracatın yasaklandığına dair açıklamasına rağmen, İsrail İstatistik Enstitüsü verilerinin farklı bir tablo çizdiğini iddia etti. Demir, "Ticaret Bakanlığı, 2 Mayıs itibarıyla Türkiye'den İsrail'e herhangi bir ihracat yapılmadığını açıklamıştı. Ancak İsrail İstatistik Enstitüsü'nün resmi verilerine göre, 2024 Haziran ayında yaklaşık 60 milyon dolar, Temmuz ayında ise yaklaşık 70 milyon dolarlık ithalat Türkiye'den İsrail'e yapılmış" şeklinde konuştu.

KARAR'ın gündeme getirdiği ve Hükümet'in 'Bitti' dediği Tel Aviv'e ticaret İsrail devleti resmi verilerine yansıdı. İsrail İstatistik Enstitüsü'nün resmi dış ticaret verilerine göre, Türkiye’den 2024 Haziran ayında yaklaşık 60, 2024 Temmuz ayında ise yaklaşık 70 milyon dolarlık ithalat yapıldı. Konuyu gündeme getiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir "Türk firmaları ürünlerini hem 3. ülkeler üzerinden İsrail’e yeniden ihraç ettikleri anlaşılmıştır. Ancak bu veriler firmaların herhangi bir 3. ülkeye bile sevk yapmadan nakliye sırasında evrak değişimi ile İsrail’e ihracat yapmaya devam ettiklerini ispat etmektedir” dedi.

197088.jpeg

CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir

Demir'in açıklaması şöyle:

"Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada İsrail’e ihracat yasaklanma kararı sonrasında 2 Mayıs itibarıyla Türkiye Gümrüklerinden İsrail'e yönelik herhangi bir ihracat işlemi yapılmadığını açıklamıştır. Ancak İsrail istatistik enstitüsünün resmi dış ticaret istatistiklerine göre, Türkiye’den 2024 Haziran ayında yaklaşık 60, 2024 Temmuz ayında ise yaklaşık 70 milyon dolarlık ithalat yapılmıştır.

Türk firmaları ürünlerini hem 3. ülkeler üzerinden İsrail’e yeniden ihraç ettikleri anlaşılmıştır. Ancak bu veriler firmaların herhangi bir 3. ülkeye bile sevk yapmadan nakliye sırasında evrak değişimi ile İsrail’e ihracat yapmaya devam ettiklerini ispat etmektedir.

İsrail’e ticareti engellemek yerine ihracatı engelleme söylemleri ile firmaların bu yöntemleri kullanmasını görmezden gelen hükümet eğer isteseydi, para transferleri lojistik ve son kullanıcı sertifikaları vb. önlemlerle İsrail’e olan mal akışını bir gün içerisinde durdurabilirdi."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN