Tarlada ürünler yandı, fiyatlar uçtu

Tarlada ürünler yandı, fiyatlar uçtu

Bu yaz, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve beklenen yağışların gelmemesi, tarımsal üretimde büyük kayıplara yol açtı. Antep fıstığından domatese, karpuzdan kiraza kadar birçok ürün tarlada yandı, rekolte düştü. Raflarda fiyatlar fahiş rakamlara ulaşırken fasulye 200 lirayı buldu.

Yaz meyve ve sebzelerinde yaşanan fiyat artışları, tarım sektöründeki krizin ne denli büyük olduğunu gözler önüne seriyor. Kuraklık ve aşırı sıcaklıklar nedeniyle birçok ürün tarlada yanarken, fiyatlar cep yakıyor. Son olarak fasulye fiyatlarının 200 liraya çıktığı görüldü.

Üretici ve tüccar arasındaki fiyat dengesizliği, yüksek kar hırsı, aracılar ve komisyoncuların fahiş kar marjları bu durumu daha da kötüleştiriyor.

ÜRÜNLER TARLADA YANDI, HASAT ERKEN BİTTİ

Ekonomim'de yer alan habere göre; bu yıl, tarımsal üretim aşırı sıcaklardan ciddi anlamda etkilendi. Ziraat Mühendisi Irmak Özden, bitkilerin kendini korumak adına aşırı su tükettiğini ve bu durumun bitkilerin doğasını bozduğunu belirtti. Özden, yüksek sıcaklık ve ultraviyole ışınlarının fazla gelmesi nedeniyle meyve ve sebzelerde yanıklar oluştuğunu ve ürünlerin kalitesinin düştüğünü söyledi. Adana ve Diyarbakır’da kavun ve karpuz tarlada yanarken, domates, kiraz, fıstık, fasulye ve börülcede de benzer durumlar yaşandı.

Yüksek sıcaklık ile havadaki nemin de etkisiyle tarlada zararlıların arttığını dile getiren Özden, "Aşırı sıcaklar birçok faktörü olumsuz etkiliyor. Nemin artması ile hastalıklar baş gösteriyor. Tarım iklime bağlı olduğu için zor bir dönemden geçiyoruz. Şimdi sırada üzüm hasadı var. Koruk döneminde olan üzümde aşırı sıcak ve nemden dolayı kayıplar gözleniyor." dedi.

ÇİFTÇİ ÇARE ARIYOR: GÖLGELEME SİSTEMİ VE SULAMA

Aşırı sıcaklar nedeniyle birçok üretici, sulama sıklığını artırarak çözüm aradı. Sulama sıklığının artırılmasının tek çözüm olmadığını belirten Özden, "Aksine bu durum ürünün formunu bozuyor. Bu nedenle üreticiler ‘gölgeleme’ yöntemine başvuruyor. Çeşitli aparat ve direkler ile gölgeleme yapılıyor. Temel amaç, yüksek güneş ışınlarından meyve-sebzeyi korumak, renk ve form değişimini önlemek." diye konuştu.

YANGINLAR DA ÜRETİMİ VURDU

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, iklim değişikliğinin tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini belirterek, sıcaklıkların tarım arazilerine zarar verdiğini söyledi.

Bayraktar, "Üstüne üstlük çıkan yangınlar da üretimi vurdu. Araştırmalar ülkemizde yangınların takribi yüzde 80’inin haziran-ekim döneminde çıktığını gösteriyor. Yaşanan afetler en fazla tarım sektörünü ve üreten çiftçilerimizi etkiliyor. Bir üretim sezonu emek veren çiftçilerimiz çıkan bir yangınla mahsulünü kaybediyor. Aşırı sıcaklıklar sebebiyle Adana’da kavun, karpuz, domates ve biber başta olmak üzere sebzeler yandı. Manisa’da üzüm bağları yandı. Yüksek seyreden sıcaklıklar nedeniyle daha fazla sulama yapıldı. Artan sulama ücretlerinin yanı sıra sulama sayısının artması maliyetleri daha da artırdı" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN