CHP’li Salıcı’dan uluslararası siyasette denge uyarısı: Netanyahu’nun alkışlanması barış çabalarını zedeliyor

CHP’li Salıcı’dan uluslararası siyasette denge uyarısı: Netanyahu’nun alkışlanması barış çabalarını zedeliyor

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Amerikan Kongresi’nde büyük bir coşkuyla karşılanmasını eleştirerirken, Çin’in barış çabalarının önemine vurgu yaptı. Salıcı; "ABD'de Netanyahu’nun alkışlanması barış çabalarını zedeliyor” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, ABD'nin barış tesis etme çabasının İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Amerikan Kongresi’nde alkışlanmasıyla zedelendiğini belirtti ve Çin’in küresel çatışmaları barış yoluyla çözme çabalarını vurgulayarak, bu durumun uluslararası politikada daha dengeli bir yaklaşım gerektirdiğini ifade etti.

"NETANYAHU'NUN ALKIŞLANMASI BARIŞ ÇABALARINI OLUMSUZ ETKİLİYOR"

CHP’li Oğuz Kaan Salıcı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Amerikan Kongresi’nde ayakta alkışlarla karşılanmasının ABD’nin barış tesis eden bir güç olma çabasını zedelediğini belirtti. Salıcı, “Netanyahu’nun bu şekilde karşılanması, Amerika’nın Orta Doğu’daki ve diğer çatışma bölgelerindeki barışı tesis etme çabalarını olumsuz etkiliyor” dedi.

Salıcı, "İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Amerikan Kongresi’nde ayakta alkışlarla karşılanması ile Çin’in Filistin’li grupların toplantısına ev sahipliği yapmasını karşılaştırarak “Bu Amerika’nın barışı tesis eden güç olma çabasını zedeleyen bir yaklaşım. Çin ise küresel siyasete barış yapıcı, çatışmaları barış yoluyla sonlandırmaya çalışan bir güç olarak müdahale etmeye çalışıyor” şeklinde konuştu.

KAHRAMAN EDASIYLA KARŞILANDI

Salıcı; "Bu hafta iki önemli gelişme oldu. Soykırım zanlısı Netanyahu Amerikan Kongresi’ne gitti. Amerikan Kongresi’nde bir konuşma yaptı. Dilim varmıyor, söylemiyorum ama bir kahraman edasıyla karşılandı. Bu Amerika açısından gerek Orta Doğu’yla ilgili gerek başka çatışma alanlarında, barışı tesis eden, çatışmaları uzlaşmacı bir şekilde sonlandıran güç olma çabasını zedeleyen bir yaklaşım. Oslo’da Filistin ve İsrail görüşmüştü. Bu görüşmeyi sağlayan ABD eski Başkanı Bill Clinton’ın kendisiydi. Camp David’te Mısır ve İsrail bir araya geldi, ABD eski Başkanı Jimmy Carter zamanında. " dedi.

"ÇİN'İN ÇABALARINI ÖNEMSEMEK GEREKİYOR"

Salıcı, İsrail-Filistin barış süreçlerinde ABD’nin geçmişteki rolünü örnek göstererek, Çin’in ise Filistinli grupları bir araya getirme çabalarını vurguladı. “Çin, küresel siyasette barış yapıcı bir güç olarak öne çıkıyor ve çatışmaları barış yoluyla sonlandırmaya çalışıyor. Bu açıdan Çin’in çabalarını önemsemek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Salıcı; "Şu anda Filistinli grupları kendi içinde bir ulusal uzlaşma hükümeti niyetiyle bir araya getiren Çin oldu. Çin, küresel siyasete barış yapıcı, çatışmaları barış yoluyla sonlandırmaya çalışan bir güç olarak müdahale etmeye çalışıyor. Bu açıdan önemsemek gerekiyor Çin’in çabasını. 2023 yılında Suudi Arabistan’la İran’ı bir araya getirdi. Çin’in dünya siyasetine, küresel kamu yararı açısından müdahil olma çabaları var. " dedi.

"ABD'NİN YAKLAŞIMI TARİHİN YANLIŞ TARAFI"

Salıcı, ABD’nin yaklaşımının tarih açısından yanlış bir yolda olduğunu öne sürerek, Netanyahu’nun Amerikan Kongresi’nde alkışlanmasının doğru bir tutum olmadığını savundu. Ayrıca, Rusya-Ukrayna savaşındaki hassasiyetin, Gazze’deki durum için de gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti. Salıcı, “Tarihin yanlış tarafında kalmamak için uluslararası barış ve güvenliğe yönelik daha dengeli ve yapıcı bir yaklaşım sergilenmesi gerekiyor” dedi.

Salıcı, "NATO’nun son zirvesindeki metne bakarsak, örneğin otokratlar ile demokratlar arasında bir mücadele tanımlanıyor. Şu anda Amerikan seçimlerine yaklaşıyoruz. Amerika’da demokratlar aday değiştirdiler ve yeni aday popülaritesini arttırıyor görünüyor. Bugün de destek açıklayan ABD eski Başkanı Barack Obama’nın bir sözü var. Diyor ki, “the wrong side of the history”. Yani “tarihin yanlış tarafına durmak” gibi bir şey. Obama’nın sözünü referansla söylersek, burada tarihin yanlış tarafında durma maalesef Netanyahu’yu Amerikan Kongresi’ne davet eden anlayış olmuş oluyor. Rusya-Ukrayna savaşı konusunda gösterilen hassasiyetin Gazze’nin işgali konusunda da gösterilebiliyor olması gerekiyor." ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN