Hayvancılıkta yeni destek modeli geliyor! Performansa göre destek detayları belli oldu: 3 yıl boyunca uygulanacak

Hayvancılıkta yeni destek modeli geliyor! Performansa göre destek detayları belli oldu: 3 yıl boyunca uygulanacak

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile hayvancılıkta yeni destek modeli geliyor. Yenilenen desteklerin detayları belli olurken, uygulama 3 yıl sürecek. İşte detaylar…

Resmi Gazete’nin 26 Temmuz 2024 tarihli sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile hayvancılık sektöründe uygulanacak yeni destekleme modeli açıklandı. 2024-2026 yıllarını kapsayan destekleme modelinde, üretim türlerine göre değil, katsayı ve performansa göre destekler verilecek. İşte detaylar:

TEMEL DESTEKLER

Büyükbaş, küçükbaş hayvancılık, arıcılık ve ipek böceği üreticileri için belirlenen temel destek miktarları şu şekilde:

  • Büyükbaş Hayvancılık: 2024 yılı için programlı aşıları tamamlanmış ve 4 ay yaşında olan buzağı/malaklara hayvan başına 1.000 lira temel destek ödenecek. Ek olarak, farklı katsayılar uygulanarak ilave destekler sağlanacak.
  • Küçükbaş Hayvancılık: Damızlık koyun ve keçi yetiştiricilerine, 4 ay ve üzeri yaşındaki oğlak/kuzular için hayvan başına 200 lira temel destek verilecek. İlaveten, çeşitli katsayılar ile ek destekler sağlanacak.
  • Arıcılık: Arılı kovan başına 2024 yılı için 100 lira temel destek ödenecek. Kadın üreticiler ve gençler için ek katsayılar uygulanacak.
  • İpek Böceği: Yaş kozayı Kozabirlik veya kooperatiflere satan üreticilere kilo başına 1.000 lira temel destek verilecek. Kadın ve genç üreticilere ilave destekler sağlanacak.

yeni-hayvancilik-destek-paketleri-1.jpg

ÜRÜN GELİŞTİRME DESETKLERİ

Yeni destekleme modelinde suni tohumlama, soy kütüğü, yerli sperma ve ari işletme gibi konularda ilave destekler sunulacak. Ayrıca, çig süt, besilik erkek sığır (karkas) ve tiftik üretimi desteklenecek.

  • Çiğ Süt Desteği: 2025 yılından itibaren ödenecek. Üreticilere, süt işleme tesislerine satılan süt için belirlenen katsayılar üzerinden destek verilecek.
  • Besilik Erkek Sığır (Karkas) Desteği: 200 kg karkas ağırlığa ulaşan erkek sığırlar için hayvan başına 500 lira temel destek sağlanacak.
  • Tiftik Üretimi Desteği: Üretilen tiftikler için kilo başına 80 lira temel destek ödenecek. Kadın ve genç üreticilere ek katsayılarla destek sağlanacak.

Kadın ve Genç Üreticilere İlave Destek

Yeni destekleme modeli, kadın ve genç üreticiler için ilk kez ilave destek uygulamasını getirecek. Verimliliği artırıcı kriterleri sağlayan üreticiler, daha fazla destekten yararlanacak.

KALDIRILAN DESTEKLER

Geçmiş yıllarda sunulan bazı destekler, yeni modelde kaldırılmıştır. Kaldırılan destekler arasında yem bitkileri desteği, hayvan başına destek, dişi manda desteği, düve alım desteği, anaç koyun ve keçi desteği ile sürü yenileme desteği bulunmaktadır.

yeni-hayvancilik-destek-paketleri-2.jpg

HAYVANCILIK DESTEKLERİ

  1. Büyükbaş Hayvancılık: Aşılı buzağı/malaklara 1.000 lira temel destek, çeşitli katsayılarla ek destekler.
  2. Küçükbaş Hayvancılık: Oğlak/kuzulara 200 lira temel destek, ilave katsayılarla ek destekler.
  3. Atık Desteği: Büyükbaş hayvan atıkları için 5.000 lira, küçükbaş hayvan atıkları için 1.000 lira destek.
  4. Arıcılık: Arılı kovan başına 100 lira temel destek, kadın ve genç üreticilere ilave katsayılar.
  5. İpek Böceği: Yaş kozaya kilo başına 1.000 lira temel destek.
  6. Çiğ Süt: 2025 yılından itibaren uygulanacak, çeşitli katsayılarla destekler.
  7. Besilik Erkek Sığır (Karkas): 500 lira temel destek, ilave katsayılarla destekler.
  8. Tiftik Üretimi: Kilo başına 80 lira temel destek, çeşitli katsayılarla ek destekler.

DESTEKLERDEN KİMLER YARARLANAMAYACAK?

Bu Karar kapsamındaki desteklerden, çiğ süt piyasasının düzenlenmesi uygulaması hariç, kamu kurumları yararlanamayacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN