O kentte büyük yangın! Üretici zarar ediyor, şehirli kazanıyor! Tarlada 5 TL, Metropolde 25 TL

O kentte büyük yangın! Üretici zarar ediyor, şehirli kazanıyor! Tarlada 5 TL, Metropolde 25 TL

Türkiye'nin tarım şehrinde büyük yangın başladı. 100.000 rekolte beklentisi olan ürünler tarlada kaldı üretici “ afet bölgesi” talebinde bulundu. Tarlada 5 TL'den satılan ürünler metropole girdiğinde 25 TL'lik fiyat etiketleri ile tezgahlara yerleşiyor.

Adana'da domates hasadı hız kesmeden devam ediyor. Bu yıl 100.000 rekolte beklentisi olan çiftçinin umudu yarıda kesildi. Tarlada 5-6 TL'den alıcı bulan domatesler büyükşehirlerin market ve pazarlarında 3-4 katı fiyatı satılıyor. Aşırı sıcaklar nedeniyle tarlada yanan ürünler üreticinin de başını yakıyor. Hasat edilen ürünler Türkiye'nin dört bir yanına ulaştırılırken yurt dışına da gönderim yapılıyor.

DOMATESLER YANDI BİTTİ KÜL OLDU

Havaların ani ısınması Haziran ayının ilk zamanlarında tarladaki ürünleri de büyük ölçüde etkiledi. Aşırı sıcaklar nedeniyle domateslerin yarısı tarlada kalırken bu yıl 100.000 rekolte beklentisi de yarıda kesildi. Ankara, İstanbul ve İzmir gibi metropol şehirlerin market ve pazarlarında domatesin fiyatı 25 TL'yi ulaşırken tarlada 5-6 TL'den satıldığı görülüyor.

Çukurova'da domatesin yüzde 60'ı yandı - Evrensel

KİMSE UMDUĞUNU BULAMADI

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, sıcak havalar nedeniyle bu yıl domateslerden umduğunu bulamadığını belirterek havaların çok sıcak olması nedeniyle domates hastalığının erken başladığını söyledi. 2 ve 7 Haziran tarihleri arasında aniden yükselen 45 derecelik sıcaklar domateslerin %60'a yakınına yaktı. Yalnızca Adana ile sınırlı kalmayıp diğer illerdeki domateslerde tarlada yanarken fiyatı da 6 TL'ye kadar düştü. Doğan, çiftçinin domatesten para kazanamadığının altını çizdi.

Adana'da Domates'in yüzde 60'ı yandı, kalanlar çiftçiyi sevindirmedi

DOMATES BÜYÜK ZARARA UĞRADI

Domateslerin kızarmasını bekleyen çiftçiler adeta yangın yerine dönmüş tarlalarla karşı karşıya kalıyor. Adana'nın afet bölgesi kapsamını alınması gerektiğini vurgulayan Başkan Doğan, şu açıklamalarda bulundu:

“Biz, bu sene domates ve diğer ürünlerde de yanık olduğu için Adana bölgesinin afet kapsamına alınmasını istedik. Bu yıl Adana'da 25 bin dönüm alanda domates ekimi var. Domates hasadı her yıl Mayıs ayında hasadı başlardı ve Temmuz'un ilk haftasına kadar devam ederdi. Domateslerin çoğu yandığı için fiyatların yükselmesini bekliyorduk ama şuan fiyatlar 5-6 liradan gidiyor. 1 dönüm için 25 bine kadar masraf var. Çiftçimiz bu masrafın ancak yarısını kazanabildi. Diğer yarısı tamamen zarar. Domates yandığı için bu sene hasat erken bitecek”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN