Lezzetini toprağından alıyor, yiyene hastalık uğramıyor! Beyaz altında hasat zamanı: 1 yıl boyunca bozulmuyor

Lezzetini toprağından alıyor, yiyene hastalık uğramıyor! Beyaz altında hasat zamanı: 1 yıl boyunca bozulmuyor

Sofraların vazgeçilmezi olarak bilinen ve “beyaz altın” unvanıyla tanınan sarımsakta hasat başladı. Yetiştiği topraklardan farklı bir lezzet alan bu sarımsak bir yıl boyunca bozulmasıyla meşhur. Üstelik düzenli tüketimde hastalıklarla savaştığı da biliniyor. İşte detaylar…

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde sarımsak hasadı başladı. Hasatta çalışan gençler bir yandan harçlıklarını çıkartırken bir yandan hasat işlemini hızlandırıyor. Coğrafi işaret tescili bulunan Taşköprü sarımsağı aynı zamanda Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaret tescili de bulunduruyor. Bu yönüyle oldukça kıymetli olan bu sarımsak sağlığa faydalarıyla da ön plana çıkıyor. Bu sene ise yaklaşık 24 bin dekar alanda üretiliyor.

yeni-proje-1-005.jpg

NEREDEYSE 1 YIL RAF ÖMRÜ VAR

Taşköprü sarımsağının çok özel olduğuna işaret eden Uysal, raf ömrü neredeyse 1 yıl olduğu için diğer bölgelerin sarımsakları arasında ön plana çıktığını belirtti. Bu seneki hasatta 1 ton sarımsak üretimi beklediklerini ifade eden Sarımsak üreticisi Engin Uysal, şunları söyledi:

yeni-proje-2-002.jpg

"Diğer ürünlere göre çok zor bir tarımsal faaliyettir. Neredeyse 10 ay boyunca sarımsakla ilgilenmek gerekiyor. Şimdi hasat zamanı. Hasadı yapılan sarımsak toprağın üzerinde 10 gün demlenecek. Aromasını burada tamamlayacak. Uzun raf ömrü için toprağında kuruması lazım. Sonra temizleyip boyutuna göre ayırıyoruz."

yeni-proje-4-001.jpg

EN İYİSİ 120-130 LİRA

Taşköprü sarımsağının 120 ila 130 lira arasında satıldığını söyleyen Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu da, “Taşköprü sarımsağı mart ayında dikilir, temmuz ayında hasat yapılır. Doğal şartlarda 10 ay muhafaza edilir. Raf ömrü en uzun olan sarımsaktır. Mayıs ve haziran ayında piyasada Taşköprü sarımsağı bulunmaz. Bu yıl yine bereketli bir hasat bekliyoruz. Bizim sarımsağımız kalitesi ile ön plana çıkıyor. Bu sene 25 bin ton civarında sarımsak beklentimiz var. Şu anda en iyisi 120-130 lira civarında, en küçüğü de 40 lira civarında gözüküyor. Şu anda bu fiyat normal ama değişebilir” şeklinde konuştu.

yeni-proje-004.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN