Tartışmalı sokak hayvanları düzenlemesi AYM'de: Kanun ve iptal talebi esastan görüşülecek

Tartışmalı sokak hayvanları düzenlemesi AYM'de: Kanun ve iptal talebi esastan görüşülecek

Anayasa Mahkemesi, Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan son değişikliklere ilişkin önemli bir karara daha yaklaştı. Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren kanunda bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle açılan davada ilk incelemesini tamamlayan AYM, davanın esasen görüşülmesine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP 2 Ağustos'ta yürürlüğe giren bir yasaya ilişkin olarak yaptığı iptal başvurusunu karara bağladı. AYM, yapılan ilk incelemenin ardından başvuruda eksiklik bulunmadığına karar vererek, davanın esasen görüşülmesine hükmetti.

Yürürlüğün durdurulması talebine ilişkin ise yine bugünkü toplantıda karar verebilecek olan Yüksek Mahkeme, bu talebi esas aşamasında da karara bağlayabilecek.

17 MADDEDEN 16'SININ İPTALİ İSTENMİŞTİ

CHP, tartışmalı kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu'da iki gün süren görüşmelerin ardından AKP ve MHP oylarıyla Meclis'ten geçerek 2 Ağustos'ta yürürlüğe girmesinin ardından, kanunun 17 maddesinden 16'sının iptali ve yürürlüğünün durdurulması adına 15 Ağustos'ta AYM'ye başvurmuştu.

Başvuru sonrası Yüksek Mahkeme önünde basın açıklaması yapan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, iptalini istedikleri maddelerin hayvan haklarına, kamu yararına, devletin temel amaç ve görevlerine, yaşam hakkına, çevre hakkına, tabiat varlıklarının korunması esasına ve uluslararası anlaşmaların iç hukuka etkisine tümüyle aykırı olarak düzenlendiğini savunmuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN