Eğirdir Gölü ikiye bölünüyor! Sadece 1,2 kilometre kaldı

Eğirdir Gölü ikiye bölünüyor! Sadece 1,2 kilometre kaldı

Eğirdir Gölü'nde su seviyesinin hızla düşmesiyle birlikte, gölün en dar noktası olan Kemer Boğazı'nda su genişliği, 1,8 kilometreden 1,2 kilometreye geriledi. Dr. Erol Kesici, gerekli önlemler alınmazsa gölün ikiye bölünme riski taşıdığını belirtti.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi'nden emekli akademisyen ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Eğirdir Gölü'nde artan kuraklık tehlikesine dikkat çekti. Gölün en dar noktası olan Kemer Boğazı'nda su seviyesinin hızla düştüğünü belirten Dr. Kesici, gerekli önlemler alınmazsa gölün ikiye bölünebileceği uyarısında bulundu.

9775124.jpg

'GÖL TAMAMEN İKİYE AYRILMA DURUMUNDA'

Eğirdir Gölü'nün Gelendost-Yenice ile Senirkent-Akkeçili arasındaki Kemer Boğazı'nın gölün en dar noktası olduğunu ifade eden Dr. Kesici, "Karşı taraf gölün doğusu. Gelendost kısmı ile bulunduğumuz batı kısmı arasında daha önce yaklaşık 2 kilometreye yakın mesafe vardı. Fakat su seviyesi azaldı. Zaten Eğirdir Gölü'nün en az su seviyesine sahip bölgelerinden biri. Kıyılardan başlayan ve gölün ortasında gördüğümüz büyük adacıklarla birlikte sazlık adaları nedeniyle göl tamamen ikiye ayrılma durumunda. Ekim aylarında suyun tamamen çekildiği dönemlerde bataklık olmasa karşı kıyıya yürüyerek geçmek de mümkün." ifadelerini kullandı.

9775127.jpg

Sazlıkların bakımlarının ve gençleştirmelerinin yapılması gerektiğinin altını çizen Kesici, "Dip kısımları açıldığı zaman, hiç olmazsa suyun sirkülasyonu olacaktır. Burada erozyon ve diğer nedenlerle oluşan toprak birikimi engellenmiş olacaktır. Ve aynı zamanda da gölün temizlenmesine katkıda bulunmuş olunacaktır." dedi.

9775129.jpg

'GÖL BÖLÜNDÜĞÜ ZAMAN DAHA ÇABUK YOK OLACAKTIR'

Gölün topografik yapısına dikkat çekerek, bu bölgenin en hassas noktalardan biri olduğunu vurgulayan Kesici, "Buranın mutlak suretle eski haline dönüştürülmesi gerekiyor. Çünkü göl bölündüğü zaman daha çabuk yok olacaktır ve buharlaşma artacaktır. Zaten en büyük sorunlardan biri de gölün seviyesinin azalmasıyla artan aşırı buharlaşma. O nedenle bu bölgede bu sazlıklarla ilgili iyileştirmelerin mutlaka yapılması gerekiyor." diye konuştu.

9775128.jpg

'BALIKÇILAR KÜÇÜK TEKNEYLE BİLE ZOR GEÇİYOR'

Bu noktadaki derinliğin 1,5 metreyi geçmediğini de anlatan Dr. Erol Kesici, "Bazı yerlerde ise 50-60 santimetre. Ama tamamen bataklıklaşmış bir alan olarak görmekteyiz. Şurada gördüğümüz sarılık, yerlere baktığımız zaman bataklık alandır. Çok fazla su seviyesi kalmadı. Balıkçılar, küçük tekneyle bile daha zor geçebiliyor. Çünkü hem balçık halinde hem de aşırı su bitkileriyle kaplandığı için geçme konusunda tehlikeler söz konusu. Mutlak suretle bir rehber vasıtasıyla gitmek gerekiyor. Çünkü su seviyesi kimi yerlerde 50 santimetre, kimi yerlerde 1 metreye yakın. Ama dip zemin tamamen simsiyah çamur kaplı, bataklık bir alan haline dönüşmüş vaziyette." şeklinde konuştu.

9775126.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN