Adana’nın Feke ilçesinde üretilen bu ürün 1 ayda hasat ediliyor, özenle toplanıp kurutuluyor. Özellikle kışın çok fazla tüketilen ürün, Toroslardan şifa olarak gelen kaynak olarak değerlendiriliyor…
Adana'nın Feke ilçesinde, 4 dönüm arazide yetiştirilen kızılcık kirazı hasadı başladı. Köy sakinlerinin kış aylarında şifa olarak tükettiği bu özel meyve, bu yıl verim açısından yüz güldürdü. Gün Ailesi, yaklaşık bir ay sürecek olan hasat döneminde topladıkları kızılcık kirazlarını özenle kurutarak kış için hazırlıyor.
Kızılcık kirazı, C, K, B6 ve E vitaminleri açısından zengin olup, kalsiyum, magnezyum, demir, manganez ve potasyum gibi mineraller de barındırıyor. Bu özelliği ile şifa deposu olarak bilinen kızılcık kirazı, pek çok vatandaş tarafından tercih ediliyor. Kış aylarında, sağlığa olan faydaları nedeniyle özellikle rağbet gören bir ürün haline geliyor.
KIŞ İÇİN ŞİFA KAYNAĞI
Gün Ailesi, hasat döneminde topladıkları kızılcık kirazlarını kurutarak kış boyunca kullanılacak hale getiriyor. Kurutulmuş kızılcık kirazı, kışın şifa niyetine tüketiliyor ve bu süreçte adeta doğal bir ilaç gibi kullanılıyor. Feke'deki üreticiler, bu meyvenin sağlık açısından sunduğu faydalardan yararlanmak için bu geleneksel yöntemi sürdürüyor.
“TOROSLAR’IN ŞİFASI”
Üretici Hacer Gün, yerli kiraz bahçesini aşılamayla kızılcık kirazı üretim alanına dönüştürdüğünü belirtti. Gün, “Toroslar'ın şifası bizim için. Yaklaşık 100 ağacımız var. Kızılcık kirazımız şifa deposu; şekeri her hastalığa şifa olarak bilinir ve o şekilde tüketilir.” şeklinde konuştu. Hacer Gün, kızılcık kirazının sağlık açısından geniş bir yelpazede fayda sunduğunu vurguladı.