Coğrafi işaretli lezzete tat katıyor, neslinin sonu yaklaşıyor! Koruma altına alındı kimse kendi toplayamayacak

Coğrafi işaretli lezzete tat katıyor, neslinin sonu yaklaşıyor! Koruma altına alındı kimse kendi toplayamayacak

Türkiye'de adını duymayan kalmıyor lezzete tadını bu bitkiler veriyor. Coğrafi işaretli lezzetin içerisinde olmazsa olmaz ürünlerden biri olarak görünüyor nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Yetkililer kolları sıvadı zamansız ve bilinçsizce tüketime karşı o bitkileri koruma altına aldı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünde görevli akademisyenler, kahvaltının vazgeçilmez ürünleri arasında yer alan otlu peynirin içerisinde kullanılan kekik türlerinin koruma altına alınmasına karar verdi. Tıbbi ve aromatik bahçede yetiştirilen bu ürünler hakkında açıklamalarda bulunan yetkililer Van'da farklı ürünlerin de yetiştirilebileceğini göstermek amacıyla verim ve kar hesabı yapmalarını sağlamak için Ziraat Fakültesi Dekanlığı 4 yıl önce kampüs yerleşkesinde aromatik ve tıbbi bitkiler bahçesi kurdu.

FARKLI OTLAR YETİŞTİRİLİYOR

Burada farklı nane çeşitleri ile birlikte oğul otu, ekinezya, civanperçemi, dağ çayı, sarı kantaron, ıtır, melisa, safran, ters lale, süsen, sümbül, lale, kuzu kulağı, yabani sarımsak ve dev doğan gibi tıbbi ve aromatik birçok bitki türleri yetiştiriliyor. Bilinçsizce toplanan ve otlu peynir içerisinde kullanılan kekik türüne karşı kolları sıvayan akademisyenler neslinin korunması için çalışmalar başlattı.

Van Otlu Peyniri Nasıl Yapılır, Saklanır? İçindeki Otlar Nelerdir? - Nefis Yemek Tarifleri

Her yıl ilkbahar döneminde vatandaşlar tarafından yoğun ve zamansız toplanması nedeniyle nesli tükenme tehlikesi altına girdi. Kekik türlerinden çelik kök olarak tıbbi ve aromatik bahçede ekimi yapılan bu bitkiler koruma altında tutuluyor. Thymus (kekik cinsi) cinsine ait 20'ye yakın türün üretimi için kolları sıvayan akademisyenler bu ürünlerin düşük rakımda yetişebileceğini de gözler önüne serdi.

otlu-peynir-otu-kapak.jpg

OTLU PEYNİRE LEZZET KATIYOR

Van YYÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Tunçtürk, AA, muhabirine yaptığı açıklamalarda otlu peynir de kullanılan bu bitkinin üretim yöntemleri ve çoğaltılması ile ilgili bilimsel çalışmalar yapıldığını belirtti. Bilinçsizce ve aşırı bir şekilde kekik türlerinin toplanması neslini tükenme tehlikesini atarken bu durumun önüne geçmek için yeni çalışmalar yapıldığı belirtildi. Tunçtürk, son zamanlarda en çok yoğunlaşılan konular arasında bölgede peynir ve yemeklerde kullanılan Thymus adı verilen kekik cinsi olduğunu söyledi. Tunçtürk, Van Gölü havzasına özgü bir bitki olarak bilinen Bu ürünün koruma altına alınması ile birlikte çoğaltılması ve üretimi için bir dizi çalışmalar yürütüldüğünü de vurguladı.

Bu otu toplamak için 200 km yol gidiyorlar! Peynirin içine katılıyor, faydası say say bitmiyor: Sirik otu... - Güncel Haberler Son Dakika

Tunçtürk, “Ülkemizde kekik olarak 4 büyük cins bulunuyor. Bunlar Origanum, Thymus, Thymbra ve Satureja. Van Gölü Havzası'nda genelde Thymus türleri bulunuyor. Bu bitkilerin bölgede çiftçiler tarafından peynir ve yemeklerde kullanılmak üzere zamansız, aşırı ve bilinçsiz olarak toplandığını tespit ettik. Yerleşim yerlerine yakın yüksek yerlerde bu bitkiye çok zarar verildiğini gördük. Bölgede 'catır' ve 'zahter' olarak bilinen Thymus türleri aşırı ve bilinçsiz toplatıldığı için nesli tükenmek üzere." sözlerini dile getirdi.

1.600 METREDE YETİŞTİRİLİYOR

Koruma altında olan bir bitki türü olarak karşımıza çıkan kekik cinsinin farklı yükseltilerden toplanarak üretiminin yapıldığını dile getiren Tunçtürk, Van Gölü kıyısında 1600 metrede ürünü yetiştirebildiklerine değindi. Bitkiyi yetiştirmek amacıyla çiftçilere ilkbaharda Çelik fide verildiğini aktaran Tunçtürk, şu açıklamalarda bulundu:

Yöresel ürünlere lezzet katan otlar için 3 bin 400 rakımlı yaylaya çıkıyorlar

"Bunları Van Gölü kıyısında 1600 metrede yetiştirebildik. Bu bitkiyi yetiştirmek isteyen çiftçilere ilkbaharda çelik fide verebiliriz. İki yıl önce buradan elde ettiğimiz tohumları Edremit Belediyesine verdik. Belediye yetiştirdiği fideleri her yıl vatandaşlara dağıtıyor. Bahçeli evlerde oturanların birçoğunun bahçesinde, bahçemizden tedarik edilen tohumlarla yapılan üretimi görebilirsiniz"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN