Bu sefer eken çiftçiler değil hayvanlar! Karga, sincap… Onlar ekiyor köylü kilosunu 70 TL’den satıp paraya para demiyor

Bu sefer eken çiftçiler değil hayvanlar! Karga, sincap… Onlar ekiyor köylü kilosunu 70 TL’den satıp paraya para demiyor

Bu sefer eken çiftçiler değil hayvanlar! Karga, sincap gibi hayvanların beslenirken toprağa bıraktığı tohumlar ile doğada kendiliğinden yetişen ceviz hasadının son günleri. Köylünün toplayıp sattığı cevizlerin kilosu 70 liradan havada kapılıyor…

İnce kabuğu ve dolgulu içiyle herkesin favorisi olan Erzincan cevizinde yılın son hasadına gelindi. Köylülerin büyük emekle topladığı cevizlerin ekim süreci ise oldukça değişik…

ÇİFTÇİLER DEĞİL HAYVANLAR EKİYOR

Erzincan’ın yüksek rakımlı dağ köylerindeki dere kenarları ile tarlalarda yetişen cevizler, bölgedeki köylü tarafından hasat ediliyor. Tarım ve hayvancılığın temel geçim kaynağı olduğu Erzincan’da, son senelerde verilen destek ve teşvik ödemeleri sonrasında ceviz yetiştiriciliği de önemli oranda yükseldi.

erzincan-ceviz-hasadi.jpg

KİLOSU 70 TL’YE SATILIYOR

Yüksek ağaçlardaki cevizleri işbirliği ile toplayan köylüler il ya da ilçelere toptan ve perakende ceviz satımı yapıyor.

erzincan-ceviz-hasadi-1.jpg

Sonbaharla cevizlerin hasat sürecinin başladığını söyleyen köylüler, "Cevizin üzerindeki o yeşil kabuk çatlamaya başladığı zaman herkes toplanıyor. Bir ya da iki kişi elinde uzun bir sırıkla ağaca çıkma görevini üstleniyor. Ağaçlara çıkan kişiler cevizi döküyor, aşağıdakiler de toplayıp çuval ve kovalara dolduruyor. Cevizler sonra satılıyor. Bazen kadınlar toplanıp bu cevizleri kullanarak baklava ve çeşitli tatlılar yapıyor." İfadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN