Alman medyasında Gülen’in ölümü: ’Erdoğan karşıtı vaiz öldü’

Alman medyasında Gülen’in ölümü: ’Erdoğan karşıtı vaiz öldü’

Fethullah Gülen’in ölümü Alman medyasında geniş yankı uyandırırken, Gülen’den nerdeyse bütün medya kuruluşlarının 'Erdoğan karşıtı vaiz', 'Erdoğan’ın azılı düşmanı' şeklinde bahsetmesi dikkat çekti. Gülen hakkında görece olumlu bir üslup kullanıldı, kendisine Türkiye’de yapılan suçlamalardan ise iddia olarak bahsedildi.

KARAR ALMANYA

Fethullah Gülen’in ölümü Alman medyasında geniş şekilde yer aldı. Neredeyse bütün medya kuruluşları Gülen’in haberini “Erdoğan’ın ezeli düşmanı, Erdoğan karşıtı’’ gibi ifadelerle duyurması dikkat çekti.

Spiegel’in internet sitesi “ABD sürgününde Türk vaizi. Erdoğan karşıtı Fethullah Gülen öldü’’ başlığı ile verdiği haberde, Gülen’in ‘’Erdoğan hükümeti’’ tarafından 2016 yılında gerçekleşen darbe girişiminin arkasında olmakla suçlandığı yazıldı.

Gülen’in Erdoğan’ın azılı düşmanı olduğu belirtilirken, uzun süredir ABD’ de sürgünde yaşadığına dikkat çekildi. Gülen’in 2016 yılındaki darbe girişiminin muhtemel yönlendiricisi olduğu bilgisi de haberde yer aldı.

Bild gazetesi iste “Sürgünde ölüm, Erdoğan’ın azılı düşmanı öldü’’ başlığı ile Gülen’in ölüm haberini okuyucularına duyurdu. Gülen’in, Recep Tayyip Erdoğan’a ve Türk hükümetine karşı 2016 yılında gerçekleşen darbenin arkasındaki beyin (Mastermind) olarak bilindiği ifade edildi. Gülen’in, Erdoğan’ın en büyük devlet düşmanı olduğu da haberde dile getirildi.

Bütün medya kuruluşları Almanya’da Gülenist hareketin temsilcisi olarak bilinen 'Diyalog ve Eğitim Vakfı’nın' ölüm haberini onaylamasına haberlerinde yer verdi.

ZDF Televizyonu ise haberi 'Fethullah Gülen sürgünde öldü' başlığı ile verdi. Haberde 'Önce Erdoğan’ın güvendiği adamdı sonra düşmanı oldu' ifadesi yer aldı. Ankara’nın 2016 yılındaki darbe girişiminden de Gülen’i sorumlu tuttuğu belirtildi.

Darbe girişiminde 250 kişinin öldürüldüğü belirtilirken, o zamandan buyana 'Gülen’in Hizmet hareketi yoğun takibata uğradı' ifadesi kullanıldı. Erdoğan’ın Gülen’i darbe girişi sonrası 'hainler ve kanser hücresi' olarak nitelendirdiği belirtilirken, darbe sonrası en az 77 bin kişinin tutuklandığı ve 150 bin devlet memurunun görevden uzaklaştırıldığı belirtildi.

Zeit Online 'Türk vaiz Fethullah Gülen öldü' başlığı ile verdiği haberde, Gülen’in Erdoğan’ır en büyük rakibi olduğu belirtilirken, 83 yaşında Pensilvanya’da bir hastanede öldüğü bilgisi verildi. Bu site de Erdoğan’ın Gülen’i 2016 yılındaki darbe girişiminin sorumlusu olmakla suçladığı ve bir terör örgütü olarak nitelendirdiği ifade edildi.

Süddeutsche Zeitung, 'Erdoğan’ın azılı düşmanıydı. Fethullah Gülen öldü' başlığını kullanırken, Die Welt gazetesi 'Erdoğan karşıtı Fethullah Gülen' şeklinde haberi okuyucularına duyurdu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN