Kahverengi kokarca böceğini yok etmek aslında çok kolay: Doç. Dr. İslam Saruhan açıkladı

Kahverengi kokarca böceğini yok etmek aslında çok kolay: Doç. Dr. İslam Saruhan açıkladı

Türkiye'nin başına bela olan ve tüm şehirleri yavaş yavaş sarmaya başlayan kahverengi kokarca böceğine karşı yeni önlemler alınmaya devam ediyor. Fındık üreticilerinin kabusu kahverengi kokarca böceği ile mücadele etmenin en kolay yolu uzman isimden geldi. Doç. Dr. İslam Saruhan, en kolay yöntem diyerek paylaştı. İşte kahverengi kokarca böceğinden kurtulmanın yolları…

HİLAL NAS

Fındık üreticilerinin kâbusu haline gelen kahverengi kokarca böceğiyle mücadelede, basit ama etkili yöntemler ortaya çıkıyor. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Doç. Dr. İslam Saruhan, böceğin evlere girmesini engellemenin ve aralarındaki iletişimi bozmanın böceğin çoğalmasını durdurabileceğini belirtiyor. İşte, kahverengi kokarca böceğine karşı uygulanabilecek en kolay yöntemler.

KAHVERENGİ KOKARCA BÖCEĞİ İLE MÜCADELEDE BASİT ÇÖZÜMLER

Karadeniz Bölgesi’nde fındık üretimini tehdit eden kahverengi kokarca böceği, istilacı yapısıyla biliniyor. Doç. Dr. İslam Saruhan, bu zararlı böceğin Türkiye'deki varlığının yeni olmasına rağmen, dünyanın birçok yerinde büyük zararlara yol açtığını ifade ediyor. Böceğin en zayıf noktası ise kışın toplu halde barındıkları yerlerde bulunmaları. Bu nedenle, evlerde barınmasını engellemek büyük bir öneme sahip.

Koku (osuruk) böceğinden nasıl gider ve gelmesi nasıl engellenir? Kokarca, kalkan böceği evden nasıl gider ve koku yayması nasıl önlenir?

BÖCEĞİN EVLERE GİRMESİNİ NASIL ENGELLERSİNİZ?

Kahverengi kokarca böceği evlere girdiğinde, kış aylarını burada geçirir. Bu durumu engellemek için bacalar, kapılar, ve pencereler sıkıca kapatılmalı. Eğer böceklerin içeri girmesi engellenirse, dışarıda kalan böceklerin soğuktan ölmesi büyük olasılıktır. Evde var olan böcekleri yok etmek de bir sonraki sezonda daha az böcek olmasını sağlayacaktır.

Kahverengi kokarca böceği o illerde tehlike saçıyor - KRT TV

DOĞAL MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Doç. Dr. Saruhan, samuray arısının böceğin yumurtalarını yiyerek popülasyonu kontrol altında tuttuğunu ve devletin bu arıyı üretip, doğaya saldığını belirtiyor. Ayrıca, feromon tuzaklarıyla böceklerin cezbedilip imha edilmesi de etkili yöntemlerden biri.

Kahverengi kokarca böceğine karşı 207 bin samuray arısı salındı | Ticaret Gazetesi

BÖCEKLERİN İLETİŞİMİNİ BOZARAK ÜREMEYİ DURDURMA

En ilginç ve gelecekte umut vadeden yöntem ise böceklerin çiftleşme sırasında kullandıkları seslerin taklit edilerek aralarındaki iletişimin bozulması. Bu yöntem laboratuvar aşamasında olup, sahada uygulanabilmesi için çalışmalar sürüyor.

Kahverengi Kokarca İçin Tuzaklar Kuruldu - Hayat Gazetesi Ordu

Fındık üretiminde verimi düşüren kahverengi kokarca böceğiyle mücadelede, evde alınacak basit önlemler bile büyük fark yaratabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN