Bekçilik yaptığı tuzlu toprağı avantaja çevirdi! Gübre yok kimyasal yok: O üretiyor restoranlar halciler tonla alıyor

Bekçilik yaptığı tuzlu toprağı avantaja çevirdi! Gübre yok kimyasal yok: O üretiyor restoranlar halciler tonla alıyor

Manavgat’ta yaşayan Mustafa Gökçe, bekçiliğini yaptığı ve atıl durumda tuzlu toprağı yaptığı üretimle avantaja çevirdi. Eşiyle birlikte toprağı değerlendirmek isteyen Gökçe, yaptığı araştırmalar sonucunda o ürünü ekmeye karar verdi. Şimdilerde üretimde büyük bir başarıya ulaşan Gökçe’nin ürünlerini restoranlar halciler tonla alıyor…

Antalya'nın Manavgat ilçesinde, 25 yıldır bekçiliğini yaptığı 500 dönümlük arazide deniz börülcesi yetiştiren Mustafa Gökçe, büyük bir başarı hikayesine imza atıyor. Tuzlu toprak yapısını değerlendirerek tarımsal üretim yapan Gökçe, 7 yıl içinde yıllık 3 tonluk bir üretim kapasitesine ulaştı.

whatsapp-gorsel-2024-09-30-saat-18-15-03-346f4e46.jpg

TUZLU TOPRAĞI AVANTAJA ÇEVİRDİ

Denizyaka Mahallesi'nde, 1999 yılında devlet tarafından kayyum atandıktan sonra bekçilik görevine getirilen Gökçe, arazinin atıl kalmasından rahatsız olarak harekete geçti. Gökçe, "Bu araziyi değerlendirmek istedik" diyerek eşiyle birlikte çorak topraklara hayat verme fikriyle yola çıktı. Araziye ne ekilebileceğini araştırırken, toprak yapısının deniz börülcesi üretimine uygun olduğunu öğrendi.

whatsapp-gorsel-2024-09-30-saat-18-15-13-ecb750df.jpg

1 KİLODAN 3 TONA ULAŞAN ÜRETİM

Mustafa Gökçe, yaklaşık 7 yıl önce Mersin'den getirdiği beş kök deniz börülcesi ile deneme sürecine başladı. İlk başta az miktarda yapılan üretim, zamanla artarak şu an 500 dönümlük ekim alanında yıllık 3 tonluk bir seviyeye ulaştı. Gökçe, bu süreçte, "İlk başta 1 kilo, sonra 100, 200, 300 kilo derken şu an 3 tonluk bir üretime ulaştım" dedi.

İÇ PİYASADAN YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

Deniz börülcesi, bu yıl kuraklık nedeniyle eylülde hasat edildi. Gökçe, başlangıçta balık restoranlarına tanıtım amaçlı ücretsiz olarak verdiği deniz börülcesinin, bugün iç piyasada büyük ilgi gördüğünü belirtti. "Hiçbir kimyasal ve gübre kullanmıyorum. Doğal olarak yetiştiriyorum" diyerek doğal tarıma verdiği önemi vurguladı.

whatsapp-gorsel-2024-09-30-saat-18-15-30-5827d0b3.jpg

Gökçe, şu anda ağırlıklı olarak balık restoranları, hal ve pazarcılara satış yaptığını, talep artışı nedeniyle bazen bu taleplere yetişemediğini aktardı. Üretim kapasitesini artırmayı planlayan Gökçe, hedefinin "büyük bir salamura tesisi kurup Avrupa'ya ihracat yapmak" olduğunu ifade etti.

Mustafa Gökçe, üretim kapasitesini 3 tondan ilk aşamada 10 tona, ardından 50 ve 100 tona çıkarmayı planlıyor. Bu hedefler, Gökçe'nin azmi ve girişimcilik ruhunun bir yansıması olarak dikkat çekiyor. Manavgat'taki bu başarılı girişim, hem yerel tarıma katkıda bulunuyor hem de bölgenin ekonomik potansiyelini artırıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN