Bazen 3 bazen 5 yılda hasat ediliyor, kilosu 1000 TL’den satılıyor! Avrupa, Ortadoğu, Uzakdoğu Türkiye’den götürüyor

Bazen 3 bazen 5 yılda hasat ediliyor, kilosu 1000 TL’den satılıyor! Avrupa, Ortadoğu, Uzakdoğu Türkiye’den götürüyor

Türkiye'de üretimde önemli bir konuma sahip olan Mersin Bu kez topraktan değil hayvanlardan gelen verimiyle adından söz ettiriyor. İklim şartları nedeniyle bazen 3 bazen de 5 yılda bir hasat ediliyor kilogram fiyatı 1000 TL'den satılıyor. Sağım başladı üreticinin yüzü güldü.

Türkiye yalnızca tarım şehri olmaktan çıkıp zengin topraklarında verimli ürünleriyle dünyada ün yapıyor. Arıcılık denildiğinde ilk 5'te yer alan Mersin, bahar ayıyla birlikte sıfır rakımda üretilen sedir balıyla ünleniyor. Toros Dağları'nın sedir ormanlarından 1800 rakımda milyonlarca arının güneş doğmasıyla birlikte kovanlarından çıkarak başladığı bal mesaisi dünyada merakla bekleniyor.

Bölgede 100 binden fazla kovan ile üretim yapan arıcılar sedir balının, bazen 2 bazen 3 bazen de 5 yılda bir verim alınan özel bir bal olduğunu belirtti. Iklim şartları nedeniyle verimli bir hasat sezonu geçirdiklerini belirten Arıcılar üreticilerin umutlandığını vurguladı. Kilogram fiyatı 1000 TL civarında olan ve yüksek antioksidan kaynağı sedir balının TA değerinin 17 olduğu belirtildi.

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Bağışıklık sistemi güçlendirici bir etkiye sahip olan sedir balı, doğal enerji verici olarak kabul edilmektedir. Sedir ormanlarındaki bal Mesaisinin tamamlanması ile birlikte bu kez Eğriçayır yaylasında üretim devam edecek. Toroslar'da sedir ormanlarının bulunduğunu belirten Celal Çay, "Bu ormanda sadece biz değil yüzlerce arıcı arkadaşımız var. Hep beraber sedir balı üretiyoruz. Lezzeti çok güzel. Aynı zaman da şifalı. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, karaciğere, akciğere destek olan bir bal. Faydalarının bilinmesiyle birlikte sedir balına talep artmaya başladı" sözlerini dile getirdi.

Sedir Balı Nedir? Nasıl Elde Edilir?

Mersin'de arıcıların her yıl istediği balı üretmek istediğini ifade eden Çay, her yıl üretilmediğini belirterek 2-3 yılda bir mevsim şartlarına göre bal üretimi yapıldığını dile getirdi. Çay, bu yıl sedir balından yüksek verim bekleyerek umutlu olduklarını vurguladı.

BİRÇOK ÜLKEYE GÖNDERİLİYOR

Geçtiğimiz yıl Hollanda'dan yoğun miktarda talep alan sedir balı üretimi fazla olmaması nedeniyle gönderilemedi. Bu yıl verimin iyi olması durumunda Hollanda'ya gönderim yapılabileceğini dile getiren Çay, önlerindeki tek sıkıntının küresel iklim değişikliği olduğunu vurguladı. Bu yıl yeteri kadar üretim yapılması durumunda Ortadoğu'ya, Uzakdoğu’ya ve Avrupa'ya gönderim yapılacağı ifade edildi.

Mersin'de sedir balı sağımı başladı! Sedir balı kilosu kaç TL?

ARICILARIN YENİ UMUDU

Mersin Arıcılar Birliği Başkanı Adem Kurt, Mersin'in Toros ormanlarında sedir ağaçlarının bulunduğuna dikkat çekerek 100.000 kovanda ciddi bal üretimi yapıldığını vurguladı. Iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle arıcıların geçtiğimiz yıl zor bir dönemden geçtiğini vurgulayan Kurt, “ Sedir balı her yıl olmayan bir bal. Bazen 2,3 bazen de 5 yılda bir oluyor. Bu yıl o nadir yıllardan bir tanesi, verim çok yüksek. Buda arıcılarımız için umut kaynağı, üretim deposuna dönüşmüş durumda" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN