Bakanlıktan tüm çocuklara güzel haber! Her çocuk faydalananabilecek: Uygulamayı indirmek yetiyor

Bakanlıktan tüm çocuklara güzel haber! Her çocuk faydalananabilecek: Uygulamayı indirmek yetiyor

Türkiye’de geliştirilen yeni mobil uygulama ile bakanlıktan tüm çocuklara güzel haber geldi. Bu uygulamadan artık her çocuk faydalanabilecek. İşte, çocuklar için özel tasarlanan o uygulama ve detayları…

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’na bağlı Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı arasında Ocak ayında imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde çocukların psikolojik, sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimlerini desteklemek amacıyla önemli bir yenilik hayata geçirildi. Yeni geliştirilen “Masal Masal Türkiye” mobil uygulaması ile çocuklar, Türk masallarına daha kolay erişebilecek.

“MASAL MASAL TÜRKİYE” MOBİL UYGULAMASI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı arasında yapılan iş birliği protokolü kapsamında, çocukların masallara erişimini kolaylaştıran “Masal Masal Türkiye” isimli mobil uygulama hazırlandı. Bu uygulama sayesinde çocuklar, Türk masallarını illerine veya türlerine göre seçip okuyabilirken, dinlemeyi tercih edenler için İstanbul Türkçesi ve yöre ağızlarına uygun olarak seslendirilmiş masallara da ulaşabilecekler.

UYGULAMANIN İÇERİK VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ

“Masal Masal Türkiye” uygulaması, içerik ve teknik özellikleri ile benzerlerinden bir adım önde yer alıyor. Kullanıcı geri bildirimlerine göre sürekli geliştirilen ve zenginleştirilen uygulama, sadece Türk çocukları için değil, dünya çocukları için de İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça, Farsça, Rusça, İspanyolca ve Japonca çeviri ve seslendirme çalışmalarıyla uluslararası erişim sağlıyor.

masal-masal-turkiye-uygulamasi-1.jpg

SESLENDİRME VE ERİŞİM ÇALIŞMALARI

“Türk Masal Külliyatı Projesi” kapsamında şu ana kadar 25 masal İstanbul Türkçesi ve 21 yöre ağızlarıyla seslendirilmiştir. Mobil uygulama ayrıca, işitme ve görme engelli çocuklar için de erişilebilirlik sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. 10 masal, görme engelli çocuklar için Braille alfabesiyle hazırlanırken, işitme engelli çocuklar için altyapı çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca, masalların animasyon uyarlamaları da yapılacak.

PROJE KAPSAMINDAKİ DİĞER ETKİNLİKLER

İş birliği protokolü çerçevesinde bu yıl içinde tiyatro, kukla, müzik ve diğer güzel sanatlar ile edebiyat alanında çeşitli etkinlikler düzenlenmiştir. Geleneksel Türk kültürünün önemli unsurlarından olan masal anlatıcılığı ve meddahlık geleneğini yaşatmak amacıyla bir “Masal ve Meddah Şenliği” düzenlenmiştir.

MASAL KİTAPLARI VE EĞİTİM KURSLARI

Proje kapsamında, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından hazırlanan “Çocuklar için Türk Masallarından Seçmeler” isimli 1.500 kitabı içeren 300 masal kitabı seti, çocuk bakım kuruluşlarına gönderilmiştir. Ayrıca, devlet himayesindeki 0-8 yaş arası çocukların bilişsel gelişimlerini desteklemek amacıyla “Masal Anlatıcılığı Eğitimi Kursu” çevrim içi ve ücretsiz olarak sunulacaktır.

Masal Masal Türkiye mobil uygulaması ve projeye dair detaylar hakkında daha fazla bilgi için Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı’nın resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN