Adanalılar üretiyor, bir ağaçtan 100 kilo verim alınıyor! Yaşı 10 kurusu 150 lira: Sonbaharın en kıymetlisi…

Adanalılar üretiyor, bir ağaçtan 100 kilo verim alınıyor! Yaşı 10 kurusu 150 lira: Sonbaharın en kıymetlisi…

Kökeni Çin ve Japonya’ya dayanan bu meyveyi Adanalılar üretiyor, bir ağaçtan 100 kilo verim alınıyor. Sonbaharın en kıymetlisi olarak görülen meyvenin yaşı 10 kurusu 150 liradan satışa çıkıyor…

Trabzon hurması, Çin ve Japonya kökenli bir meyve olarak Türkiye'de 1920'li yıllardan beri üretilmektedir. Özellikle Hatay bölgesinde "Fransız inciri" ve "Frenk elması" olarak bilinen bu meyve, günümüzde Adana'da yoğun bir şekilde yetiştirilmektedir.

ADANA’DA ÜRETİM ARTIYOR

2021 yılında Adana’da Trabzon hurması üretimi yaklaşık 11 bin dekarda 19 bin 452 ton iken, 2022’de bu rakam 14 bin 401 dekar alanda 29 bin 67 tona yükselmiştir. 2023 yılı itibarıyla ise üretimin 17 bin 828 dekar alanda 37 bin ton olması beklenmektedir. Bu veriler, Adana’nın Trabzon hurması üretimindeki önemini gözler önüne seriyor.

adanada-trabzon-hurmasi-satisi.jpg

TÜRKİYE’DE BİRİNCİ SIRADA

Geçen yıl ülke genelinde üretilen toplam 97 bin 560 ton Trabzon hurmasının yaklaşık yüzde 30’u Adana’dan elde edilmiştir. Bu oranla Adana, Türkiye genelinde Trabzon hurması üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Verimli toprakları ve uygun iklim koşulları sayesinde Adana, bu meyvenin yetiştirilmesi için ideal bir lokasyon haline gelmiştir.

YAŞI 10 LİRADAN, KURUSU 120 LİRADAN BAŞLIYOR

Adana'nın verimli toprakları, Trabzon hurması üretiminde kurutma işlemi ile birlikte katma değerin artmasına katkı sağlamaktadır. İyi bakıldığında bir ağaçtan 100 kiloya yakın ürün elde etmek mümkün. Yaşken 10-13 liradan satılan Trabzon hurması, kurutulmuş olarak 120-150 liraya raflardaki yerini alıyor. Bu durum, Adanalı üreticilerin yüzünü güldürmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN