İsrail katlediyor, dünya bakıyor: 'Terörün' merkez üssü, birim 8200

İsrail katlediyor, dünya bakıyor: 'Terörün' merkez üssü, birim 8200

Gazze’den sonra Lübnan’a ölüm yağdıran Tel Aviv, Nasrallah suikastının üstünden 24 saat geçmeden Hizbullah’ın bir başka kilit ismi olan Nabil Kavuk’u öldürdü. Barut fıçısı bölge patlama noktasına geldi. Bir devlet olmanın gereklerinin hiçe sayıldığı provokatif saldırıların ardında ise ‘Birim 8200’ adı verilen siber istihbarat biriminin karargahından gelen hassas enformasyon olduğu ortaya çıktı.

WASHINGTON’DAN YİNE TAM DESTEK: NASRALLAH’IN ÖLÜMÜ ADALET ÖLÇÜSÜ

Gazze’de 50 bin cana kıydıktan sonra hakkındaki soykırım davasının üstünü kanla örtmeye çalışan Netanyahu dur durak bilmiyor. Hamas lideri Haniye’ye dönük suikastın ardından Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın öldürüldü. İsrail basını, Netanyahu’nun BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasından kısa süre önce saldırıya onay verdiğini savundu. Tel Aviv’e desteğini yine esirgemeyen ABD Başkanı ise “İsrail’in kendini savunma hakkı var. Nasrallah’ın ölümü binlerce Amerikalı için de bir adalet ölçüsü” dedi.

İSRAİL 18 YILDA BİRİKTİRDİĞİ SİBER İSTİHBARATLA BÖLGEYİ ATEŞE ATIYOR

Tel Aviv, savaşı yayma çabalarını sürdürürken dün de Hizbullah’ın üst yöneticisi Nabil Kavuk, Beyrut’a düzenlenen hava harekatında öldürüldü. Saldırıda ‘Sığınak Avcısı’ bombaların kullanıldığı kaydedildi. Hamas ve Hizbullah yöneticilerine yönelik nokta operasyonlarda ise kilit istihbaratın, İsrail’in 2006’dan sonra kurduğu ‘Birim 8200’ adlı siber istihbarat servisinden geldiği belirtildi. İsrail yönetiminin Lübnan’ın derinliklerine ‘hassas istihbarat görevleri’ için gizli komandolar gönderdiği de yansıdı.

NETANYAHU ELİNDEKİ KANI SİLMİYOR: İŞİMİZ DAHA BİTMEDİ

İran, Hizbullah liderinin öldürülmesin nedeniyle 5 günlük yas ilan etti. İran lideri Hamaney “Nasrallah’ın kanı yerde kalmayacak” mesajını verdi. İsrail Başbakanı ise “Sayısız Amerikalı ve İsraillinin ölümünden sorumlu olan kişiyle ödeştik” dedi. Güç dengelerinin değişeceğini savunan Netanyahu “Bize saldıranlara biz de saldıracağız. İşimiz bitmedi, önümüzde zorlu günler var” ifadesini kullandı.

ic-001.jpg

İSRAİLLİLER ‘ARTIK YETER’ DİYOR

İsrailli esir yakınları Tel Aviv’deki protestoda, Netanyahu’yu yaklaşık 1 yıldır Gazze’de tutulan esirlerin hayatlarını umursamamakla suçlayan dövizler taşıdı. Caddeyi trafiğe kapatan eylemciler ‘hemen ateşkes’ sloganları attı. Öte yandan Tahran’dan İsveç’in başkenti Stockholm’e kadar birçok kentte meydanları dolduran kalabalıklar İsrail’in Lübnan’daki saldırılarına tepki gösterdi.

HİZBULLAH’A AĞ ÖRER GİBİ SIZDILAR

İsrail’i 2006’da yenilgiye uğratan Hizbullah lideri Nasrallah’ın öldürülmesine giden süreçte Birim 8200 adlı çok gizli ekip rol oynadı. Siber-dijital ekip için teknolojinin en son gelişmeleri seferber edildi. Hizbullah’ın tüm iletişimine sızan grup böylece gerekli bilgileri elde ederken, ABD’nin onayıyla sığınak delen 85 ton bomba ile suikast gerçekleştirildi.

Orta Doğu’yu peşpeşe suikatlarla istikrarsızlaştırarak bölgesel savaş hedefine ilerleyen İsrail’in bu amaçla büyük bir istihbarat ağı kurduğu ortaya çıktı. New York Times (NYT), İsrail’in 2006’da Nasrallah tarafından yenilgiye uğratıldığı Lübnan savaşının ardından Hizbullah’a karşı nasıl adım adım bir istihbarat ağı oluşturduğunu yazdı. Gazeteye konuşan yetkililere göre İsrail, bu yenilgiden sonra Hizbullah’ın derinliklerine nüfuz etmek için ‘Birim 8200’ adlı siber-dijital istihbarat toplayan, aynı zamanda kod çözmekten sorumlu olan ekibi görevlendirdi. Aynı zamanda Lübnan’ın derinliklerine, “hassas istihbarat görevleri” için gizli komandolar gönderildi. Haberde, ABD’nin Ocak 2020’de Irak’ta düzenlediği Kasım Süleymani suikastının arkasında da İsrail istihbaratının bulunduğu iddiası bir kez daha teyit edildi. Gazeteye konuşan yetkililer, İsrail istihbaratının son haftalarda Nasrallah dahil olmak üzere Hizbullah’ın en üst düzey yetkililerini “nokta atışı” saldırılarla öldürmesinin arka planında, yıllar süren bir istihbarat ağı inşasının bulunduğunu savundu. Buna göre, Mossad ve İsrail askeri istihbaratı 2006’daki Lübnan yenilgisi sonrasında, Hizbullah liderliği ve stratejisi hakkında daha fazla bilgi toplayabilmek için özel bir çaba harcadı. Birim 8200’ün Hizbullah’ın cep telefonu ve diğer cihazlar üzerinden iletişimine sızmak için son teknoloji araçlar kullandı; elde edilen değerli bilgilerin hızla hava kuvvetlerine iletilebilmesi için yeni ekipler bile kuruldu. İsrail aynı zamanda, Hizbullah’ın kalelerini sürekli fotoğraflamak için Lübnan üzerinde daha fazla insansız hava aracı uçurdu; en gelişmiş uydusunu da bu amaçla kullandı. Amaç, Hizbullah’ın kullandığı binalarda -sözgelimi bir silah deposunun yerini ifşa edecek türden- en küçük değişikliği bile belgelemekti. İsrail ordusunun, Beyrut’un güneyinde, Hizbullah’ın kalesi olan Dahiye’de geçen haftaki ağır bombardıman sırasında 2006’dan beri toplanan bu verileri kullandığı belirtildi. Haberde, Lübnan’ın Kudüs’e en fazla 240 kilometre mesafede olmasının da İsrail tarafından avantaja çevrildiği yorumu yapıldı. İddiaya göre bu sayede, hassas istihbarat görevlerini yerine getirmek üzere İsrail komandoları kimlik değiştirerek Lübnan’a yollandı.

KASIM SÜLEYMANİ SUİKASTINDA DA AYNI BİRİM

Gazeteye konuşan ABD’li ve İsrailli yetkililer, bu girişimlerin ilk sonucunun, üst düzey Hizbullah lideri İmad Mugniye’nin 2008’de Suriye’de Mossad tarafından öldürülmesi olduğunu savundu. Birim 8200’ün Hizbullah’a odaklanmasının, ABD’nin İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi Ocak 2020’de Irak’ın başkenti Bağdat’ta öldürmesinde de rol oynadığı belirtildi. İddiaya göre, Süleymani’nin Bağdat’ta Nasrallah’la buluşacağı istihbaratını alan İsrail, bu tarihte Hizbullah liderine suikast girişiminden “savaş başlatma” endişesi nedeniyle vazgeçti. Ancak Bağdat’taki Nasrallah-Süleymani görüşmesine dair bilgiyi müttefiki ABD’ye iletti. ABD de, Süleymani’yi Bağdat Uluslararası Havalimanı çıkışında öldürdü. İsrail’in temmuz ayında üst düzey Hizbullah komutanı Fuad Şükür’e Beyrut’ta düzenlediği saldırının arkasında da, Birim 8200’ün bulunduğu belirtildi.

‘ÇAĞRI CİHAZLARI İÇİN PARAVAN ÜRETİM TESİSİ KURULDU’

Haberde, İsrail’in Hizbullah’a ait iletişim cihazlarına önceki hafta düzenlediği saldırılara dair de yeni ayrıntılar verildi. “İsrail, Hizbullah’ın cep telefonlarına o kadar nüfuz etmişti ki, grup iletişim için çağrı cihazlarına ve el telsizlerine geçme kararı aldı” denilirken, “Buna karşılık Mossad, çağrı cihazlarını ve telsizleri minyatür bombalara dönüştürme planı tasarlamaya başladı” ifadeleri kullanıldı. NYT’ye göre Mossad bunun üzerine Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de paravan bir şirket kurdu ve Tayvan’da bir firmadan alınmış görünen lisanslarla çağrı cihazları üretmeye başladı. İsrail ajanları, Lübnan’a gönderilmelerinden önce çağrı cihazlarına patlayıcılar yerleştirdi. Operasyon kapsamında, binlerce çağrı cihazı üretildi. NYT, bu çağrı cihazlarının ay başında patlatılması sonrasında Hizbullah’ın el radyolarında benzer bir durum yaşanabileceğinin farkına vardığını, İsrailli yetkililerin radyoları da bu nedenle aceleyle patlattığını ileri sürdü. Haberde, Hizbullah’ın üst düzey askeri komutanlarından İbrahim Akil’in de, eylülde Beyrut’ta düzenlenen saldırıyla öldürülmesinin arkasında aynı istihbarat operasyonunun bulunduğu belirtildi.

NASRALLAH’TAN SONRA KAVUK DA ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusu, Beyrut’un Dahiye bölgesine önceki gün düzenlenen hava saldırısında Hizbullah’ın Önleyici Güvenlik Birimi komutanı ve Merkez Konseyi üyesi Nebil Kavuk’un öldürüldüğünü iddia etti. İsrail ordusun X hesabından yapılan açıklamada, saldırının İsrail Askeri İstihbarat Dairesi (AMAN) tarafından alınan hassas istihbaratla gerçekleştirildiği belirtildi. Nebil Kavuk, 1964 yılında Lübnan’ın güneyindeki Nebatiye kentinde dünyaya geldi. Kavuk’un Hizbullah’ın Önleyici Güvenlik Birimi komutanı olarak görev yaptığı belirtiliyor. Öte yandan Lübnan’daki İslam Cemaati’nden üst düzey bir yetkilinin de, İsrail’in Beka Vadisi bölgesine düzenlediği saldırıda öldürüldüğü belirtildi. Reuters’a konuşan kaynaklar, Mohammad Dahrouj’un hayatını kaybettiğini bildirdi. Bu arada İsrail ordusu, 27 Eylül’de Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın öldürüldüğü Lübnan’ın başkenti Beyrut’un Dahiye bölgesine düzenlediği hava saldırısında aralarında üst düzey isimlerin de yer aldığı 20 Hizbullah mensubunun daha hayatını kaybettiğini iddia etti. Söz konusu hava saldırısında, Nasrallah’ın Güvenlik Şefi İbrahim Hüseyin Cezini, Nasrallah’ın Danışmanı Semir Tevfik Dib, Hizbullah Askeri Kapasite Artırım lideri Abdülemir Muhammed Seblini, Hizbullah’ın Silah Gücü Koordinatörü Ali Naaf Eyüb’ün öldürüldüğü ileri sürüldü. Hizbullah’tan ise söz konusu iddialara ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

BİDEN SUİKASTI ‘ADALET’ DİYE NİTELENDİRDİ

ABD Başkanı Joe Biden, Cuma günü İsrail Hava Saldırısı’nda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın öldürülmesini “adalet ölçütü” diye niteledi. Biden, Nasrallah’ın öldüğü İsrail saldırısını, 7 Ekim 2023’te İsrail ile Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas arasındaki çatışmaların alevlenmesiyle tırmanan bölgesel gerilimle ilişkilendirdi. ABD Başkanı, “Nasrallah ertesi gün Hamas’la el ele verme ve İsrail’e karşı ‘kuzey cephesi’ adını verdiği bir cephe açma yönünde vahim bir karar aldı,” dedi. Biden ayrıca, Nasrallah’ın liderliği altındaki Hizbullah’ın binlerce Amerikalı, İsrailli ve Lübnanlı’nın ölümünden sorumlu olduğunu da savundu.

HAMANEY: İNTİKAMSIZ BIRAKMAYIZ

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın öldürülmesinin “intikamsız bırakılmayacağını’ söyledi. Nasrallah’ın Cuma günü yapılan hava saldırısında öldürülmesine ilişkin de İran’da beş günlük ulusal yas ilan edildi. Hamaney, yaptığı açıklamada Müslümanları “ellerindeki kaynaklarla” Hizbullah’ın yanında olma çağrısı yaptı. Hamaney “Bu bölgenin kaderini Hizbullah’ın öncülüğünde direniş güçleri belirleyecek” dedi.

HUSİ FÜZESİYLE KARŞILANAN NETANYAHU: GÜÇ DENGESİNİ DEĞİŞTİRDİK

Yemen’deki Husiler (Ensarullah Hareketi), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD’den dönüşü sırasında, Tel Aviv’in güneydoğusundaki Ben Gurion Havalimanı’nı balistik füzeyle vurduklarını iddia etti. Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, saldırının Netanyahu’nun, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarından sonra New York’tan gelişinin ardından gerçekleştiğini belirtti. Hizbullah lideri Nasrallah’ın öldürülmesinin ardından ilk kez açıklama yapan Netanyahu ise, suikast için “Önümüzdeki yıllarda bölgedeki güç dengesini değiştirecek bir adımdı. Nasrallah hayatta olduğu sürece, Hizbullah’ın yeteneklerini hızla rehabilite edebilirdi. Ben de emri verdim ve Nasrallah artık bizimle değil” dedi.,

HİZBULLAH LİDERİNİN CESEDİ ENKAZDAN ÇIKARILDI: ÖLÜM NEDENİ KÜNT KAFA TRAVMASI MI?

Reuters haber ajansına konuşan görgü tanıkları, İsrail’in Beyrut’a düzenlediği saldırılarda öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın cesedinin enkaz alanından çıkarıldığını bildirdi. İki kaynak, cesedin vücut bütünlüğünün korunduğunu ve Nasrallah’ın cansız bedeninde doğrudan bir yara olmadığını bildirdi. Ölüm nedeninin, ‘patlamadan kaynaklanan künt kafa travması’ olabileceği kaydedildi. Bu arada İsrail dün de Lübnan’a saldırılarını sürdürdü. İsrail ordusunun Lübnan’ın doğusundaki Bekaa bölgesine düzenlediği saldırılarda 17’si aynı aileden olmak üzere 21 kişi hayatını kaybetti. İsrail ordusu ayrıca Bekaa’daki Hılabta beldesine de üç saldırı düzenledi. İlk iki saldırıda iki ev, üçüncü saldırıda da Suriyeli sığınmacıların kaldığı bir çadır vuruldu.

Söz konusu saldırılarda ilk belirlemelere göre 4 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı. İsrail savaş uçaklarının başkent Beyrut’un kuzeydoğusundaki Bekaa bölgesine bağlı El-Ayn beldesinde bir eve düzenlediği saldırıda ilk belirlemelere göre 6 kişi yaşamını yitirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN