Aileler sırf bunu toplamak için dağa çıkıyor! Bölgenin geçim kaynağı: Kilosu 250 TL’yi buldu

Aileler sırf bunu toplamak için dağa çıkıyor! Bölgenin geçim kaynağı: Kilosu 250 TL’yi buldu

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde dağlarda kendi kendiliğine yetişen bu ürün yöre halkının geçim kaynağı oluyor. Aileler yalnızca bunu toplamak için dağlara koşuyor toplayıp kuruttuktan sonra satışa sunuyor. Yemeklerin baharatı olarak biliniyor kilosu 250 TL'den satışa çıkarılıyor.

Doğada kendiliğinden yetişen şifa kaynağı bitki ailelerinde geçim kapısı oluyor. Özellikle kırsal köylerde oturan vatandaşlar ağustos ayı sonlarında olgunluğunu yakalayan ürünleri toplamak için daha koşuyor bu yıl kilosunu 250 TL'den satıyor. Toplanan ürünler önce kurutuluyor sonra yemekleri şenlendirmek için tezgahlardaki yerini alıyor.

DOĞANIN MUCİZEVİ BİTKİSİ

Yörede yaşayan vatandaşların geçim kaynağı olan sumak ağustos ayı sonlarında olgunlaşmasını tamamladıktan sonra tezgahlardaki yerini alıyor. Kırsal köyde oturan vatandaşlar geçimini sağlamak için dağlarda doğal bir şekilde yetişen sumağa topladıktan sonra kurutmak için seriyor. Yemeklerde baharat olarak kullanılan sumak şerbet olarak da tüketilmektedir. Kilosu 250 TL'ye satın alıcı bulan sumak ailelerin geçimini sağlamak için topladığı ürünlerin başında geliyor.

Batman Gercüş'te Sumak Hasadı Başladı - Doğu Objektif

Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde dağlık ve çalılık yerlerde doğal olarak yetişen sumak insan sağlığına birçok farklı fayda sağlamaktadır. Batman'ın Hasankeyf kırsalında toplanan sumakların satışa çıkarıldığını belirten Gurbet Orhan, köylerde toplayıp kurutulan sumağın öğütüldükten sonra yemeklerde baharat olarak kullanıldığını vurguladı. Sumağın şerbet haline getirilerek de tüketildiğini ifade eden Orhan, mideyi rahatlatmakta son derece başarılı bir ürün olduğunu vurguladı. Şerbetinin birçok hastalığa iyi geldiğini belirten Orhan, hazımsızlığa karşı koruma sağladığını belirterek koronavirüs zamanında en fazla tüketilen bitkilerden biri olduğunu da belirtti. Kilogram fiyatının 250 TL'den satıldığını belirten Orhan, öğütülmüş halinin daha da pahalı olduğunu vurguladı. Eylül ayında toplanan ürünlerin öğütülerek kışlık tüketime hazır hale getirildiği belirtildi.

Batman'da sumak hasadı başladı

AİLELERİN GEÇİM KAYNAĞI

Şerbet haline getirilen sumak ilçe merkezinde kurulan stantlarda satılıyor. Hasankeyf Üçyol Köyü Muhtarı Ahmet Orhan, dağlardan doğal olarak toplanan sumağın kırsalda yaşayan birçok aileye geçim kaynağı olduğunu da söyledi. Orhan, “Bu sumak bizim bu yörenin doğal bir bitkisidir. Kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Biz bunu toplayıp kurutup öğütüyoruz. Bazen baharat olarak kullanıyoruz. Biz bunu şerbet haline getirerek satıyoruz. Bir çok hastalığa iyi geldiğini biliyoruz. Bütün virüslere şifalıdır. Biz bunu denedik ve faydasını gördük. Doğal ortamda yetişen şifalı bir bitki türüdür. Sumak ayrıca köylülerimizin geçim kaynağıdır. Kendiliğinden yetiştiği için hiç bir gideri olmadan, dağlardan vatandaşlar toplayarak getirip satarak geçimlerini sağlıyorlar” sözlerini dile getirdi.

Hatay'da sumak hasadı başladı

Ekşimsi bir tadı sahip olan sumak yemeklerde baharat olarak kullanılıyor. Mutfak kültüründe oldukça geniş bir yere sahip olan Batman, Diyarbakır Hatay ve Gaziantep yörelerinde sıklıkla yer alan sumak yemeklerin tadını da farklı bir noktaya taşıyor. Kokuyu aldatması nedeniyle soğan salatalarında çok sık tercih edilen sumak ekşimsi tadı ile limonu aratmıyor. Mercimek köftesi ve dolmalarda farklı bir tat sağlayan sumak kandaki şeker oranını düşürürken şeker hastalığına da fayda sağlamaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN