Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat felaketinin ardından 1.5 yıl geçmesine rağmen depremzedelerin adalet arayışı sürerken, KARAR’ın manşete taşıdığı hukuk skandalına bir yenisi daha eklendi. Adana’da 63 kişinin öldüğü Tutar Yapı Sitesi davasında yargılanan Bekir Baloğlu ve oğlu Osman Baloğlu’nun tutukluyken şirket hisselerini devrettiği ortaya çıktı.
Adana’da 6 Şubat’ta yıkılan Tutar Yapı Sitesi C Blok’ta 63 kişi yaşamını yitirmiş, aynı zeminde yer alan sitenin diğer 3 bloku ise hasar almadan ayakta kalmıştı.
Kısa Dalga’nın haberine göre, Tutar Yapı Sitesi’nin C Blok’unda amcasını, yengesini ve birçok yakınını kaybeden Avukat Gülsüm Özdoğru, 2020 başında C blokun girişinde bir tadilat yapıldığını ve bu tadilatta binanın kirişlerinin kesilerek giriş kattaki dükkân ile birinci kattaki konutun dış merdivenle birleştirildiğini ifade etti. Mahkeme yıkıma tadilatın neden olduğuna kanaat getirirken, tadilatı yaptıkları iddia edilen Bekir Baloğlu ve oğlu Osman Baloğlu 13 Haziran 2024’te tutuklandı.
28 gün tutuklu kaldıktan sonra 10 Temmuz 2024’te tahliye edildiler. 9 gün sonra 19 Temmuz 2024’te yeniden tutuklandılar. Ancak Bekir Baloğlu ve oğlu Osman Baloğlu’nun tutuklu kaldıkları dönemde şirket hisselerini devrettikleri ortaya çıktı.
BİLİRKİŞİ RAPORUNA RAĞMEN TAHLİYE
Avukat Gülsüm Özdoğru, “Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi 26 Şubat 2024’te Bekir Baloğlu ve oğlu Osman Baloğlu hakkında yeniden suç duyurusunda bulundu. Savcılık 4 ay boyunca Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin raporunu bekledi. Bu süre boyunca ifadeleri alınmadı. Haziran 2024’te rapor dosyaya girdikten sonra ise Bekir ve Osman Baloğlu önce gözaltına alınıp akabinde tutuklandılar. Ancak her ne olduysa 10 Temmuz 2024’te C Blok’un zemin katındaki dairede yaptırdıkları tadilatın binaya zarar verdiği Karadeniz Teknik Üniversitesi raporu ile sabit olmasına rağmen yurt dışı çıkış yasağı ve konutu terk etmeme adli kontrol tedbiriyle Adana 4. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tahliye edilen Bekir Baloğlu ve oğlu Osman Baloğlu 19 Temmuz’da Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yeniden tutuklandı. 28 gün tutuklu kalıp adli kontrol şartıyla sonrasında tahliye edildiler. 9 gün sonra yeniden tutuklandılar. Ev hapsinde geçirdikleri süre boyunca elektronik kelepçe dahi takılmadı. Tutuklu kaldıkları dönemde Çukurova Tapu Müdürlüğü’nden gayrimenkullerini devretmeye çalıştılar” diye konuştu. Alınan bilgiye göre hisse devir işlemleri 27 Temmuz 2023 ve 8 Temmuz 2024 tarihlerinde yapıldı. 2023 yılında yapılan devirde Bekir Baloğlu’nun hisselerinin bir kısmını çocukları Osman, Yusuf, Zeynep, Şeyma Baloğlu’na devretti. Devredilen şirket Adana Park Vadi Turizm Otelcilik İnşaat Sanayi Ticaret Limited Şirketi. Hapishanede oldukları 8 Temmuz 2024 tarihinde yaptıkları hisse devrinde Osman ve Bekir Baloğlu tamamen ortaklıktan ayrıldı. Çukurova Tabu Müdürlüğü’nün satış işlemleri için başvuran Osman Baloğlu hakkında bilgi istediği ortaya çıktı.
BENİ SERBEST BIRAKIN İŞLERİM BOZULABİLİR
Öte yandan kırmızı bültenle aranan sitenin inşaat mühendisi Cüneyt Akkaya Ocak 2024’te Karadağ’da yakalandı. 7,5 aya yakın Karadağ’da tutuklu kalan Akkaya, 21Ağustos’ta Türkiye’ye getirildi. Akkaya Tutar Yapı Sitesi davasından serbest bırakılsa da Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 42 kişinin hayatını kaybettiği Ekim Apartmanı davasından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Akkaya savunmasında 7,5 aydır Montenegro’da kötü koşullarda tutuklu kaldığını, birkaç hafta daha geçer ise arsa sahibi İtalyan şirket sözleşmenin iptali davası açacağını, işlerinin mahvolacağını söyleyerek serbest bırakılmayı talep etti.