Sigarada nispi vergi indirildi, maktu vergi artırıldı

Sigarada nispi vergi indirildi, maktu vergi artırıldı

Sigaranın enflasyon üzerindeki baskısını azaltmak amacıyla yeni bir düzenleme yapıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile sigarada nispi vergi oranı yüzde 53,5'e düşürülürken, maktu vergi tutarı 7,8 TL'ye yükseltildi.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararı ile sigara üzerindeki özel tüketim vergisi (ÖTV) oranları ve maktu vergi tutarlarında önemli değişikliklere gidildi. Kararın Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uygulanacağı belirtildi.

NİSPİ VERGİ AZALTILDI, MAKTU VERGİ ARTTI

Yapılan düzenlemeye göre, sigara üzerinden alınan nispi vergi oranı düşürülerek, maktu vergi artırıldı. Bu değişiklikle sigaranın enflasyon üzerindeki olumsuz etkisinin azaltılması amaçlandı. Özellikle sigaranın yüksek fiyat artışlarının, tüketici enflasyonunu doğrudan etkilemesi sebebiyle, nispi özel tüketim vergisi oranı yüzde 57’den yüzde 53,5’e indirildi. Aynı zamanda, paket başına alınan maktu vergi tutarı ise 5,7424 TL’den 7,8 TL’ye yükseltildi.

Düzenleme, sigara üreticilerinin maliyet artışlarının tüketiciye yansımasını daha sınırlı hale getirecek. Önceki vergi yapısına göre sigara firmalarının, birim başına maliyet artışını karşılayabilmek için fiyatları 5,17 TL artırmaları gerekiyordu. Ancak yeni düzenlemeyle birlikte bu çarpan katsayısı 4,38’e düşürüldü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN