Otomobil alamayan motosiklet alıyordu, ona da balyoz vuruldu! Motosikletlere rekor zam geliyor…

Otomobil alamayan motosiklet alıyordu, ona da balyoz vuruldu! Motosikletlere rekor zam geliyor…

Adam fiyatlar herkese araç sahibi yapmaktan uzaklaştırırken otomobil alamayanların tercihi motosiklet oluyordu. Artık kimse motosikletin yanına da yaklaşamayacak. Motosikletlere rekor zamlar yolda. Resmi Gazete’de yayınlanan karar doğrultusunda Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) listesinde 87 fasılda yer alan tüm motorlu taşıtların da dahil edildiği duyuruldu. İşte tüm detaylar…

Çin menşeili motorlu taşıtlara getirilen ek gümrük vergisi ile birlikte otomobillerin yanı sıra motosikletler de yeni vergi kapsamına girdi. Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile birlikte Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) listesinde 87’nci fasılda yer alan tüm motorlu taşıtlar için geçerli olacak olan bu vergi düzenlemesi, Çin'den ithal edilen motosiklet fiyatlarında da ciddi bir artışa yol açacak.

EK VERGİ DÜZENLEMESİ GELİYOR

Geçtiğimiz süreç içerisinde Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile birlikte Çin'den ithal edilen motorlu taşıtlara %10 gümrük vergisi ile birlikte %40 ek vergi olmak üzere toplam %50 oranında vergi uygulaması yapılmasına karar verildi. Ek vergi uygulamasının yalnızca otomobiller için değil motosikletler için de geçerli olduğu belirtilirken geniş bir yelpazeyi kapsadığı uygulandı. GTİP listesinde 87’nci fasılda yer alan motorlu kara taşıtları arasında traktörler, bisikletler, motosikletler ve bunların aksam, parça ve aksesuarları da yer alıyor.

Türk otomotiv pazarında “Çin mahallesi” kuruluyor - Dünya Gazetesi

MOTOSİKLET ALIMI DA ZORLAŞACAK

Son yıllarda otomobil alamayan vatandaşlar tercihini motosikletten yana kullanırken Türkiye'de otomobil satışlarından daha çok motosiklet satışı yapıldığı görülüyor. Ek vergi düzenlemesi ile birlikte piyasada hareketli dakikalar yaşanırken Çin'den ithal edilen motosikletlerin yüksek pazar payına sahip olması nedeniyle fiyatların artması, tüketici ürünlerinde büyük bir yük oluşturuyor. 100.000 TL'den satılan bir Çin menşeili motosiklet vergi düzenlemesi ile birlikte 150.000 TL'ye kadar yükselecek.

CFMoto Alınır mı? En İyi Çinli Motosiklet Üreticisi - arabam.com

YEDEK PARÇALARI DA KAPSIYOR

Uygulanacak ek vergilerin yalnızca motosikletlerle sınırlı kalmadı yedek parçaların da vergi düzenlemesi kapsamında yer aldığı aktarıldı. Bu vergiler motosiklet kullanıcılarının yalnızca alım işlemlerinde değil bakım ve onarım maliyetlerinde de artışı beraberinde getiriyor. Hem yeni motosiklet alımlarında hem de mevcut motosiklet bakımları artık daha pahalıya patlayacak.

Vergi düzenlemesi ile birlikte Çin'den ithal edilen motosiklet ve parça fiyatlarını da artış beklenirken özellikle fiyatların daha da yükseleceği ve tüketicilerin bu durumdan olumsuz etkileneceği söyleniyor. Çin menşeli ürünlerin önemli bir yer tuttuğu piyasalarda bu düzenlemenin motosiklet pozlarında büyük bir gelişmeye yol açacağı belirtildi.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN