Mevduat faizlerinde beş yıl sonra bir ilk: Yüzde 1'in üzerinde reel faiz

Mevduat faizlerinde beş yıl sonra bir ilk: Yüzde 1'in üzerinde reel faiz

Haziranda mevduat faizinin TÜİK enflasyonuna göre aylık reel getirisi, son 18 ayın en yükseği olarak pozitif bölgeye çıkarken, aynı zamanda beş yılın ardından ilk kez yüzde 1'in üzerinde reel faiz elde edildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan verilere göre, Haziran 2024 itibarıyla mevduat faizlerinde önemli gelişmeler yaşandı. Finansal yatırım araçları içinde mevduat faizinde aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 1,88, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 1,62 seviyelerine ulaştı.

HAZİRAN 2019'DAN BU YANA BİR İLK: YÜZDE 1'İN ÜZERİNDE REEL GETİRİ

Bu verilerle birlikte, mevduat faizleri Aralık 2022'den sonra ilk defa TÜFE'ye göre pozitif reel getiri sağlamış oldu. Ayrıca, Haziran 2019'dan bu yana ilk kez yüzde 1'in üzerinde reel getiri elde edildiği kaydedildi.

Sözcü'nün haberine göre; mevduat faizlerinde nominal olarak da önemli artışlar görüldü. Haziran ayında aylık nominal mevduat faizi yüzde 3,29 ile Mayıs 2003'ten bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, 3 aylık nominal getiri yüzde 11,15 ile Ocak 2003'ten beri en yüksek düzeyde gerçekleşti.

Ancak, TÜFE'ye göre 3 aylık reel getiride Haziran ayında yüzde 2,54 seviyesine ulaşarak Eylül 2019'dan sonra ilk kez yüzde 2'nin üzerine çıktı. Mevduat faizi, enflasyonla mücadelede önemli bir adım olarak değerlendirilirken, Eylül 2021'den beri ilk kez pozitif bölgeye geçmiş oldu.

Yatırım araçlarına göre değerlendirildiğinde ise, Haziran ayında enflasyon endeksleriyle indirgendiğinde, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 0,87 ile reel getiri sağlarken; Amerikan Doları yüzde 0,37, Euro yüzde 0,77, BIST 100 endeksi yüzde 1,41 ve külçe altın yüzde 1,53 oranlarında yatırımcısına kayıplar yaşattı.

TÜİK, DİĞERLERİNDEN FARKLI

TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerine göre Haziran ayında yıllık enflasyon yüzde 71,60 olarak gerçekleşirken, bu rakamlar İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Ekonomi ve Araştırma Grubu (ENAG) verilerinden farklılık gösterdi. İTO'ya göre İstanbul'da aylık enflasyon yüzde 3,42, yıllık enflasyon yüzde 82,14 olarak hesaplandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN